Европейските пазари претърпяха срив на днешната сесия, повлияни от категоричното решение на Фед да запази високи лихвените нива през 2023 г., което стопи оптимизма от постепенното отваряне на китайската икономика.

Новината, че границата на континенталната част на Китай с Хонконг ще бъде отворена отново след три години, изпрати за една нощ акциите на Азиатско-Тихоокеанския регион, без Япония, до четиримесечен връх, коментира Reuters.

Общоевропейският индекс STOXX се понижи с 0,3%, след като нарасна с повече от 3% през първите три сесии на новата година, а цените на фючърсите на Wall Street поеха в същата посока по-късно.

Лондонският FTSE 100 успя да се повиши малко, като добави 9,9 пункта (0,13%) до 7595,09, тъй като по-добрите от очакваното резултати на търговеца на дребно Next повдигнаха целия европейски сектор, но това не можа да компенсира по-широките спадове във Франкфурт и Париж.

„Всички очакваха ястребово послание и това получихме“, отбеляза Дерек Халпени, ръководител на отдел „Изследвания“ на MUFG за глобалните пазари в EMEA.

Политиките, които могат да объркат плановете на централните банкиНай-големите икономики в света – и техните централни банки – са изправени пред трудна задача да укротят инфлацията чрез по-високи лихвени проценти, без да предизвикат рецесия

Китай внезапно премахна ултрастрогите ограничения върху пътуванията и активността, разпалвайки надеждите, че след като вълните на заразата преминат, неговите гигантски икономически двигатели ще се задействат се задействат отново и ще компенсират забавянето в други части на света.

Най-големите азиатски печалби в четвъртък включват електронната търговия и потребителските акции в Хонконг, които доведоха Hang Seng до шестмесечен връх.

Юанът също се повиши с около 0,2% до 6,8750 – четиримесечен връх, което подкрепи други валути, като тайландския бат, който скочи с близо 14% за по-малко от 3 месеца.

Повторното отваряне на Китай има голямо въздействие в световен мащаб, заяви Джоан Го, инвестиционен стратег в DBS Bank в Сингапур. То стимулира не само туризма и потреблението, но може да облекчи някои от сривовете във веригата на доставки, наблюдавани през 2022 г., коментира анализаторът.

Китайската централна банка обяви, че ще засили финансовата подкрепа, за да стимулира вътрешното потребление и ключови инвестиционни проекти и ще подкрепи пазара на недвижими имоти.

Петролът поскъпна след загубите през първите две сесии на тази годинаФючърсите на West Texas Intermediate се покачиха до $74 за барел, след като ограничиха най-големия двудневен спад от март, а тези за сорта Brent – със 75 цента (1,0%) до $78,59 долара за барел

Петролът също се възстанови, след като отчете най-голямата двудневна загуба за началото на годината от три десетилетия, водена от опасения за риска от глобална рецесия тази година. Суровият петрол Brent поскъпна с $1,22 (1,6%) до $79,06 за барел в 09:22 GMT, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол на САЩ нараснаха с $1,02 (1,4%) до $73,86.

Фючърсите на Wall Street паднаха с 0,3%. Протоколът от заседанието на Федералния резерв през декември, публикуван в сряда, съдържа остро опровержение на залозите за намаляване на лихвените проценти, които търговците оцениха в края на годината. „Позицията на Фед е предупреждение към пазарите, че прекаленото оптимистично отношение може да има обратен ефект“, изтъкна Вишну Варатан от Mizuho Bank в Сингапур.

Ценообразуването на фючърсите на фондовете на Фед показва, че референтният лихвен процент в САЩ ще достигне връх малко под 5% през май или юни, преди да бъде намален малко през втората половина на 2023 г.

Предварителните данни за инфлацията в Германия, Франция и Испания показаха тази седмица, че потребителските цени забавят темпа на повишение през декември спрямо ноември.

На валутните пазари доларът се колебае, докато инвеститорите се движат между ястребовия тон на Фед и подкрепата за по-рисковите валути, предизвикана от повторното отваряне на Китай.

Йената се задържа стабилно на ниво от 132,45 за долар, подкрепена от залаганията, че ултралеката парична политика на Япония ще бъде окончателно затегната тази година.