Чуждестранните инвеститори в китайски акции имат проблем, съобщава The Financial Times. Прогнозите за растеж на Китай дават надежда за голяма възвръщаемост през следващото десетилетие, но по отношение на екологичните, социалните и управленските рейтинги компаниите в страната се класират по-ниско не само от западните си конкуренти, но и от тези на повечето развиващи се пазари.

Съчетанието на най-големия потребителски пазар в света с бързо развиващи се сектори на технологиите и услугите привлича глобалните финансови акули, които са готови да загърбят цензурата, следенето и неприемливото отношение към околната среда, трудовите и други човешки права.

На този фон обаче се появяват все повече признаци, че „идва Видовден“ за китайските компании, тъй като ESG елементите стават все по-важни за международните инвеститори, а правилата и стандартите за устойчивост, които са обичайни в западните юрисдикции, далеч не се покриват от китайските реалности.

В знак на това, че ESG предизвикателството е напълно реално, Sustainalytics, агенция за рейтинги по отношение на ESG политиките, собственост на изследователската къща Morningstar, през октомври понижи рейтинга на три китайски технологични гиганта - Tencent, Weibo и Baidu, до категорията "несъответстващи на принципите на ООН".

Според организацията към това се добавя и факта, че интернет цензурата в Китай се увеличава, а Tencent, Baidu и Weibo играят значителна роля в този процес

Deloitte: Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност Докладът

Tencent, например, има 1,3 млрд. активни месечни акаунта, притежавани от физически лица и компании, а супер приложението ѝ WeChat се счита за незаменимо не само в областта на комуникациите, но и за пазаруване, банкиран, поръчка на таксита, доставка на храна и плащане на комунални услуги. През последните 18 месеца акциите на компанията бяха подкопани от опасения, свързани с регулаторните мерки на Пекин срещу технологичния сектор.

Въпреки това тя все още представлява значителна част от китайските портфейли на чуждестранните фондове и понижаването на рейтинга от страна на Sustainalytics шокира повечето инвеститори, фокусирани върху ESG, акцентира Financial Times.

Лициан Рен, която управлява китайските инвестиции в американския фонд WisdomTree Asset Management, коментира пред медията, че е била принудена да се откаже от акциите си във въпросните три компании. Но тя не е единствена. Подобно поведение може да се очаква от все повече инвеститори, ако Китай продължи да се превръща във все по-тоталитарна държава при управлението на Си Дзинпин - най-могъщият лидер на страната след Мао Дзедун, който започва безпрецедентен трети мандат на власт. Някои инвестиционни групи вече обсъждат дали Китай не е твърде рисков предвид непредсказуемостта на администрацията на Си през последните години, припомня още Financial Times.

Някои експерти твърдят, че тенденцията за по-голяма роля на ESG за взимането на инвестиционни решения е отслабнала след нахлуването на Русия в Украйна, на фона на обвиненията, че стремежът към устойчивост подхранва повишаването на енергийните разходи. Рейтинговата група Fitch обаче смята, че това отношение към ESG целите е било "краткосрочна реакция на трудните условия" и че в дългосрочен план се запазва перспективата за увеличаване на потока публичен и частен капитал към инициативи за устойчивост.

И тенденциите в търсенето на рейтингови услуги за ESG, които сочат за сериозен подем, потвърждават това. През първите девет месеца на годината Sustainalytics отчита приходи от 76,8 млн. долара, което е с 36% повече от същия период на миналата година.

Нуриел Рубини: Повече войни означават повече инфлацияСветът преминава през форма на „геополитическа депресия“, казва анализаторът

Неудобни въпроси към инвеститорите

Оценката на ESG стратегиите поставя редица неудобни въпроси пред международните инвеститори. Hong Kong Watch, базирана в Обединеното кралство група, която изследва инвестициите и въпросите, свързани с правата на човека в Китай, заявява в свой доклад от ноември, че много от най-големите фондове за управление на активи и държавни пенсионни фондове пасивно инвестират в компании, за които се твърди, че са замесени в репресиите срещу уйгурските мюсюлмани в северозападния китайски регион Синдзян.

Докладът установява, че три основни борсови индекса, предоставени от издателя на индекси MSCI, включват най-малко 13 компании, за които се твърди, че са използвали принудителен труд или са се възползвали от изграждането на лагери за интерниране и апаратура за наблюдение в Синдзян.

В отговор, от MSCI заявяват, че единствените филтри за включване в нейните глобални индекси са "достъпност и възможност за инвестиране" и че има други индекси, фокусирани върху ESG.

Foxconn, която произвежда iPhone и други устройства за Apple, е сред компаниите, за които Hong Kong Watch твърди, че използва уйгурски работници през държавата. Базираната в Тайван компания отхвърля обвиненията и в отговор на запитване от Financial Times казва, че има непоследователност в разследването на дейността ѝ.

Новата година ще е по-тежка за световната икономика от 2022 г.Според Кристалина Георгиева 2023 г. ще бъде трудна, заради отслабващата активност на основните двигатели на глобалния растеж - Съединените щати, Европа и Китай

Липса на ангажименти

Китайските компании също така са по-малко склонни да се ангажират с ESG стратегии в сравнение със западните си колеги, твърдят изследователи и инвеститори. Около 60% от организациите, които Sustainalytics оценява, отговарят на нейните запитвания, но когато става дума за Китай, този процент пада рязко.

И след като през 2022 г. във фокуса попадаха големите технологични групи в страната, сега погледите се пренасочват към автомобилния сектор.

През декември Helena Kennedy Centre към Sheffield Hallam University публикува резултатите от шестмесечно разследване на връзките между западните автомобилни брандове и нарушенията на човешките права на уйгурските мюсюлмани. Изследователите заявяват, че са документирали участието в програми за принудителен труд на 38 компании, част от веригата за доставки на западни автомобилни марки.