Фондовият пазар се преобърна с главата надолу през 2023 г., след като рисковите активи, които миналата година страдаха, направиха голямо завръщане, дори и в условията на продължаващо повишаване на лихвите от Федералния резерв.

Някои от най-големите губещи през 2022 г. като биткойн, акциите на компаниите за електромобили и акциите на непечеливши или изпитващи затруднения компании скочиха през първите шест седмици на 2023 г., посочва Business Insider

Bitcoin е нагоре с 51% от началото на годината, a Tesla и First Trust Cloud Computing ETF са нагоре със 72% и 17% за същия период от време.

Междувременно и т.нар. хайп инвестиране се завърна. На фона успеха на ChatGPT на OpenAI дори акциите на компании със съмнителна връзка с AI се покачиха, тъй като инвеститорите се страхуват да не изпуснат възможността.

Компаниите с малка капитализация BigBear.ai и Soundhound AI са скочили съответно с 491% и 107% от началото на 2023 г. Междувременно C3.ai се покачи с 117%. Нито една от тези компании не е печеливша и не е сигурно как ще се възползват от вълнението около ChatGPT, отбелязва още Business Insider.

Дори и мемe акциите се завръщат. Компании като GameStop (ръст от 16% на годишна база), Bed Bath & Beyond (която спадна с 28%, но за кратко нарасна с повече от 120% въпреки възможния предстоящ фалит) и AMC (ръст от 30% от началото на годината) се покачват на фона на малкото признаци за положителен обрат в бизнеса им.

Такова поведение на инвеститорите e очаквано, когато лихвените проценти са по-близо до 0%, а не до 5%, но изглежда, че FOMO („Fear of missing out“ - или психологическото състояние на притеснение от това, че не присъствате някъде, където се случва нещо интересно), е валидно и за пазарите. Инвеститорите изтупват праха от наръчника си за 2021 г. и се опитват да пресъздадат магията, която тогава изпрати акциите на нерентабилните компании в небето.

Неинституционалните инвеститори харчат рекордните 1,5 милиарда долара на ден, купувайки акции от началото на година, сочат данни на Vanda Track. Според Марко Коланович от JPMorgan "тяхната активност е почти рекордно висока“, като над 20% от целия обем на пазара идва от тези инвеститори.

Въпреки че лихвените проценти продължават да се движат нагоре, лудите скокове на спекулативните активи означават, че инвеститорите предизвикват председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да отговори на ситуацията, казва Коланович и допълва: "Има стара поговорка "не се борете с Фед", но подобно поведение не е просто битка, а направо подигравка с Фед“.

Goldman Sachs очаква още три повишения на лихвите от Фед през 2023 Данните за САЩ от тази седмица сочат висока инфлация и устойчивост на пазара на труда

Миналата седмица членовете на централната банка на САЩ сигнализираха, че вероятно ще са необходими повече повишения на лихвените проценти за борба с инфлацията, която все още е доста над дългосрочната им цел от 2%. Не бива да се забравя и че Фед намалява баланса си всеки месец с около 100 милиарда долара, като по същество изсмуква ликвидност от пазарите.

Поведението на инвеститорите, които наддават за спекулативните акции в условията на все по-затягаща се парична политика подсказва на Коланович, че предстои голяма волатилност на пазара.

Той не е единственият стратег на Уолстрийт, който изразява подобна тревога. Основателят на Fairlead Strategies Кейти Стоктън заяви пред CNBC в сряда, че инвеститорите са станали "изключително алчни", което се доказва главно от неотдавнашния скок на биткойна, който се търгува близо до шестмесечни върхове.

"Тази алчност прави пазара доста крехък", каза Стоктън.

Нови икономически данни попарват надеждите за по-малко агресивен ФедАкциите в американската търговска сесия се понижиха

Това, което в крайна сметка може да преобърне този "крехък" пазар, е реакцията на Фед към спекулативното инвестиционно поведение.

В четвъртък Джеймс Булард, президент на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис, подкрепи идеята за повишаване на лихвените проценти с 50 базисни пункта на следващото си заседание, а не с 25-те, които пазарът очаква. Веднага след коментарите му последва разпродажба на акциите.