На фона на прогнозите на инвеститорите доколко Федералният резерв ще повиши лихвените проценти през следващите месеци широкообхватният борсов индекс S&P 500 падна в петък, като загуби 11,32 пункта, или 0,3%, затваряйки на 4079,09.

Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 68,56 пункта, или 0,6%, до 11787,27.

Dow Jones Industrial Average отвори надолу, след което се възстанови и добави 129.84 пункта, или 0.4%, до 33826.69.

Доходността на държавните облигации се повиши за четвърта поредна седмица до 3,827%, отбелязвайки най-големите печалби през този период от октомври насам.

Данните за инфлацията и коментарите на представители на Фед тази седмица прекъснаха голямото рали, с което започна годината.

В първите седмици на 2023 г. акциите в американските търговски сесии се покачваха, тъй като инвеститорите се надяваха за забавяне на инфлацията и евентуално край на повишаването на лихвените проценти.

Нови икономически данни попарват надеждите за по-малко агресивен ФедАкциите в американската търговска сесия се понижиха

Пазарите бързо обърнаха курса през последните дни, докато инвеститорите получаваха сигнали, подкопаващи надеждите, че Фед е приключил с повишаването на лихвите и че може да ги намали по-късно тази година. Благоприятните пазарни условия от януари, могат да бъдат заменени от волатилността, наблюдавана през 2022 г., казват някои инвеститори, цитирани от The Wall Street Journal.

В четвъртък представители на Фед коментираха, че подкрепят по-голямо увеличение на лихвените проценти на следващата среща на централната банка. На последната си среща Фед увеличи лихвите с четвърт процентен пункт.

Добрата форма на потребителите в САЩ дава нов повод за повишение на лихвитеПродажбите на дребно в САЩ сa скочили с 3% през януари

Все пак някои части на фондовия пазар продължиха печелившата си серия. Tesla отбеляза шеста поредна седмица на печалби - най-дългият период от ноември 2021 г. Акциите на Cisco Systems завършиха най-добрата си седмица от февруари 2021 г.

В контекста на корпоративните новини акциите на Moderna паднаха с 5,71 долара, или 3,3%, до 166,60 долара, след като производителят на лекарства заяви, че експериментална противогрипна ваксина показва смесени резултати в клиничните тестове.

Акциите на DraftKings скочиха с $2,73, или 15%, до $20,54, след като компанията отчете последните си тримесечни резултати.

Акциите на производителя на селскостопанско оборудване Deere поскъпнаха с $30,35, или 7,5%, до $433,31 на фона на силни печалби.

Скромно охлаждане на инфлацията в САЩ, пазарите очакват нов скок на лихвитеПазарите се готвят за нови повишения на лихвите от страна на Фед

В Европа Stoxx Europe 600 падна с 0,2%.

Shanghai Composite падна с 0,8%, а японският Nikkei 225 загуби 0,7%.

Най-активните фючърси за Brent, международният петролен бенчмарк, паднаха с 2,5% до 83 долара за барел.