Американските акции се колебаеха между малки печалби и загуби в петък. Така приключи седмицата, в която оптимизмът на инвеститорите за икономиката беше изправен пред първия си тест за годината.

S&P 500 се повиши с 8,96 пункта, или 0,2%, до 4090,46 за деня, но все пак загуби 1,1% за седмицата - най-лошото му седмично представяне от началото на 2023 г.

Пазарите все още са под влиянието на новините от предходната седмица: увеличението от 0,25 пункта на лихвите от Федералния резерв и изненадващо силните данни за работните места в САЩ.

Някои инвеститори смятат, че докладът за работните места от 3 февруари дава възможността затягането от страна на Фед да продължи по-дълго, отколкото са се надявали. САЩ добавиха 517 000 работни места миналия месец - много повече, отколкото анализаторите очакваха. Нивото на безработица от 3,4% е най-ниското от 1969 г. насам.

Силният доклад за работните места обикновено е добра новина, но в бурния свят на Уолстрийт тя може да бъде лоша за акциите, защото насърчава Фед да запази лихвите по-високи за по-дълго време с цел забавяне на икономиката.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви тази седмица, че процесът на понижаване на инфлацията до целта на централната банка от 2% "вероятно ще отнеме доста време". Пазарите се повишиха веднага след речта му, но оттогава записаха понижения.

Председателят на Фед Джером Пауъл се готви за по-дълга борба с инфлацията Процесът на понижаване на инфлацията до целта от 2% вероятно ще отнеме

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 169,39 пункта, или 0,5%, до ниво от 33869,27 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite се понижи със 71,46 пункта, или 0,6%, до ниво от 11718,12 пункта. И трите индекса завършиха седмицата по-ниско, което се случва за първи път от декември насам.

Nasdaq прекъсна петседмична печеливша серия със спад от 2,4%.

Борсовите индекси приключиха първия месец на годината с обещаващ стартФокусираният върху технологиите Nasdaq Composite нарасна с 11% през януари, регистрирайки най-добрия си годишен старт от януари 2001 г., когато се повиши с 12%

Акциите имаха силен старт на годината. И трите индекса завършиха януари по-високо, включително с 11% ръст на Nasdaq - до голяма степен заради очакванията на инвеститорите Фед да спре повишението на лихвените проценти и впоследствие да обърне посоката. През тази седмица обаче настроенията се влошиха.

"Пазарът е нервен от вероятността, че предстои още борба с инфлацията, преди Фед да спре да натиска педала на газта", коментира Кийт Бюканън, портфолио мениджър в Globalt Investments, цитиран от WSJ.

В същото време сезонът на отчетите за четвъртото тримесечие на 2022 г. вече е преполовен и данните показват, че по-малко компании от обичайното надминават очакванията за печалба на Уолстрийт.

Акциите на компанията за споделено пътуване Lyft поевтиняха с 5,91 долара, или 36%, до 10,31 долара в петък, след като тя публикува резултатите си.

Инвеститорите скоро ще получат повече данни за състоянието на потреблението и посоката на лихвените проценти.

Следващата седмица се очакват данните за потребителските цени за януари, а Coca-Cola, Marriott International и Kraft Heinz са сред компаниите, които трябва да публикуват резултатите си.

58 компании са обявили негативни прогнози за печалбите си за първото тримесечие, според FactSet. Само 13 смятат че ще надминат очакванията на анализаторите.

Доходността по 10-годишни съкровищни бонове нарасна до 3,743% от 3,682% предишния ден.

Възстановяването на американските акции от началото на 2023 г. губи силаИнвеститорите преоцениха очакванията за лихвените проценти след горещите икономически данни

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха, след като Русия заяви, че планира да намали добива с 500 000 барела на ден, започвайки от март. Глобалният бенчмарк за суров петрол Brent се покачи с 2.2%, и се търгува на ниво от 86.39 долара за барел.

По-ниското руско производство заедно с повторното отваряне на Китай трябва да затегнат допълнително петролния пазар през следващите тримесечия, смятат анализатори.

Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела на ден през мартРешението е в отговор на тавана на цените на руския петрол и петролни продукти, които Западът наложи на Москва

В Европа Stoxx Europe 600 спадна с 1%. Базираната в Лондон банка Standard Chartered се понижи с 5%, след като First Abu Dhabi Bank отрече информацията, че все още обмисля поглъщане.

Германската компания за спортно облекло Adidas падна с 11%, след като предупреди, че може да претърпи финансови загуби заради прекратяването на партньорството си с рапъра Кание Уест.

В Азия индексът Shanghai Composite отстъпи с 0.3%, а хонконгският индекс Hang Seng спадна с 2%. Японският Nikkei 225 добави 0.3%.