Основните индекси на Уолстрийт завършиха последната за седмицата търговска сесия с понижения, след като последните данни за пазара на труда в САЩ показаха, че новите работни места са скочили неочаквано много през януари.

Това подхранва опасенията, че Фед може да продължи да поддържа лихвените проценти високи по-дълго време от очакваното, пише The Wall Street Journal.

Nasdaq Composite се понижи със 193,86 пункта, или 1,6%, до 12006,95.

S&P 500 падна с 43,28 пункта, или 1%, до 4136,48.

Dow Jones Industrial Average загуби 127,93 пункта, или 0,4%, завършвайки на 33926,01.

S&P 500 и Nasdaq все пак отбелязват печалби на седмична база, добавяйки съответно 1,6% и 3,3%.

По-рано тази седмица акциите се повишиха, преди да тръгнат надолу в петък, като инвеститорите анализираха вълна от събития, сред които решенията на Фед, ЕЦБ и Bank of England за лихвените нива, корпоративните печалби и други икономически данни.

Индексът Nasdaq скочи до най-високото си ниво от близо 5 месецаПазарите на деривати показват, че мнозина залагат на надеждите Фед да започне да намалява лихвените проценти тази година

Петък донесе актуална информация за солидното увеличение на създадените от американските работодатели нови работни места, давайки на инвеститорите ясни сигнали за силата на пазара на труда.

Работните места в САЩ са се увеличили с 517 000 през януари, като този ръст е изненадващо силен на фона на агресивните действия от страна на Федералния резерв за охлаждане икономиката и укротяване на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти.

Равнището на безработица е спаднало до 3,4% през миналия месец, достигайки минимум от половин век.

Най-новите данни показват устойчив пазар на труда с ниска безработица, сравнително малко съкращения и много свободни работни места. Тези стабилни показатели допринасят за ускоряване на растежа на заплатите, и оттам за високата инфлация.

Ръстът на работните места през януари също така поражда съмнения дали инфлационният натиск ще отслабне допълнително през идните месеци и подчертава продължаващото разминаване между надеждите на инвеститорите за по-ниски лихвени проценти и реалните намерения на Фед, който повиши основните си лихвени проценти осем пъти от март досега, за да се опита да овладее инфлацията, достигнала през 2022 г. 40-годишен връх.

През по-голямата част от седмицата очакванията за по-бавни увеличения на лихвените проценти подхранваха ралито на фондовия пазар, което особено благоприятства някои по-рискови кътчета на пазара, припомня WSJ.

Фед вдигна лихвените нива с 0,25%, борсовите индекси се повишихаАкциите се търгуваха надолу преди решението на Фед и се повишиха след съобщението на централната банка

Въпреки че председателят на Фед Джером Пауъл повтори, че централната банка няма намерение да намалява лихвените проценти, много инвеститори се фокусираха върху коментарите му за „дезинфлацията“, с които той даде сигнал, че Фед отчита намаляването на инфлацията.

Това предизвика голямо рали в средата на седмицата, което продължи и в четвъртък. „Навлизайки в 2023 г., чувствахме, че болката от миналата година ще се превърне във възможност“, казва Майк Смит, мениджър в Allspring Global Investments. Той добавя, че е оптимист по отношение на перспективите за растеж на акциите през тази година, отчасти защото смята, че Фед ще забави темпото на увеличаване на лихвените проценти.

Акциите на технологичните компании бяха сред най-големите облагодетелствани от ралито на фондовия пазар в началото на годината.

Секторът на информационните технологии в S&P 500 е скочил с около 14% от началото на 2023 г.

Nasdaq спечели 15% през последните пет седмици, като това е най-добрият му период от май 2020 г.

На седмична база цената на акциите на Meta Platforms се повиши с 23% тази седмица, а тези на Tesla добавиха 6,8%.

Акциите обаче се понижиха малко след обявяването на новите данни за пазара на труда.

Технологичните гиганти разочароваха инвеститоритеТримесечните приходи на Apple намаляват за първи път от близо четири години, Amazon и Google също се представят под очакванията

Сезонът на корпоративните печалби също продължи да влияе на пазара, като резултатите на някои от големите технологични гиганти показаха признаци на забавяне.

Alphabet отчете първи спад в рекламните приходи от началото на пандемията, а Amazon предупреди, че очаква забавяне на растежа в онлайн пазаруването и облачния си бизнес. Apple отбеляза по-ниски продажби на iPhone, Mac и носими устройства.

На този фон акциите на Apple поскъпнаха с 3,68 долара, или 2,4%, до 154,50 долара в търговията в петък. Акциите на Alphabet паднаха с $2,96, или 2,7%, до $104,78. Тези на Amazon се понижиха с $9,52, или с 8,4%, до $103,39.

Alphabet, Amazon и Apple имат значително влияние върху посоката на по-широкия пазар заради огромните си пазарни оценки, които от своя страна водят високите им тегла в индекса S&P 500, използван като основен бенчмарк, отбелязва WSJ.

На останалите пазари представянето на акциите беше смесено. Stoxx Europe 600 се покачи с 0,3%, а британският FTSE 100 – с 1%. Hang Seng в Хонконг загуби 1,4%, а Nikkei 225 в Япония добави 0,4%.