Федералният резерв одобри увеличение на лихвените нива с четвърт процентен пункт до диапазон от 4,5%-4,75%. Това е най-малкото увеличение за последните 12 месеца.

Коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл по време на пресконференцията след обявяване на решението доведоха до по-облекчени финансови условия, изразяващи се в по-ниска доходност на облигациите, по-високи цени на акциите и по-слаб долар, отбелязва MarketWatch.

Изданието събира мнения на икономисти, които интерпретират посланията на председателя на Фед.

Пауъл засега решава да не спори с пазара

Противно на очакванията на мнозина, Пауъл не повтори предишната си загриженост за прекалено облекчените финансови условия на пазарите.


Точните му думи бяха: "Финансовите условия не са се променили много от срещата ни през декември. Просто ще трябва да видим колко бързо ще спадне инфлацията. Нашата прогноза е, че това ще отнеме повече време и ще трябва да запазим лихвите по-високи за по-дълго време, но ще видим."

Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust, коментира, че тонът на Пауъл му се е сторил "по-малко рязък, отколкото през декември, когато сякаш звучеше раздразнен, че кредитните условия са се облекчили и пазарите му пречат да постигне целта си".


Фед вдигна лихвените нива с 0,25%, борсовите индекси се повишихаАкциите се търгуваха надолу преди решението на Фед и се повишиха след съобщението на централната банка

Пауъл "далеч не изглеждаше убеден в собствената си прогноза и пазарите се възползваха от момента", добавя Дерек Холт, ръководител на икономиката на капиталовия пазар в Scotiabank.

Холт, който смята, че борбата с инфлацията ще е дълга, казва, че липсата на убеденост от страна на Пауъл може да е била умишлена, но може и просто това да не е било най-доброто му представяне, отбелязва MarketWatch.

"Общото ми впечатление е, че той остави „твърдата игра“ зад гърба си през декември", казва още Холт.

Повишаването на лихвите през март изглежда като сигурен залог

Коментарите на Пауъл по време на пресконференцията накараха икономистите да смятат, че още едно увеличение с четвърт пункт през март е сигурно, посочва MarketWatch.

На това мнение е Джоузеф Ганьон, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън". Според него, ако данните за инфлацията продължат да се подобряват до май, тогава Фед може да направи пауза. От друга страна, ако данните са „сравнително“ добри, Фед ще направи повишение на срещата си през май, добавя Ганьон.


Борсовите индекси приключиха първия месец на годината с обещаващ стартФокусираният върху технологиите Nasdaq Composite нарасна с 11% през януари, регистрирайки най-добрия си годишен старт от януари 2001 г., когато се повиши с 12%

Майкъл Гапен, американски икономист в Bank of America Securities, казва: "Днешните коментари на Фед повишиха вероятността за още едно покачване през март и след това пауза в целевия диапазон от 4,75% -5,0%"

По време на пресконференцията Пауъл избегна въпроса дали на срещата на Фед са коментирани условията, при които банкерите биха спрели повишаването на лихвите. Той каза на репортерите, че трябва да изчакат протокола от срещата, който ще бъде публикуван след три седмици.

Холт казва, че след този коментар е вероятно представителите на Фед наистина да са обсъдили потенциална пауза.

Усещането е, че инфлацията се насочва в посоката, желана от Фед

Много икономисти заявиха, че основният им извод е чувството на облекчение, демонстрирано от страна на Фед, че инфлацията започва да се движи надолу.

"Пауъл изглеждаше най-малко като ястреб, от дълго време насам", казва Анета Марковска, икономист в Jefferies.


Лихвените нива ще останат високи, показват протоколи на Фед Очакването, че Федералният резерв ще спре повишаването на лихвените проценти и дори ще ги намали по-късно през 2023 г. е грешно, показват документи от последната среща на Фед

Пауъл не показа категоричност в прогнозата си, че няма да има намаляване на лихвите тази година

Членовете на Фед подчертаха в протокола от срещата си през декември, че не се предвижда намаляване на лихвените проценти тази година.

Въпреки това пазарът очаква две съкращения до края на годината.

В изказването си Пауъл изглежда отвори вратата за нещо по-различно от увеличение на лихвите през 2022 г., отбелязват икономисти.


"Не виждам възможност да намалим лихвите тази година, но ако видим, че инфлацията спада по-бързо, това ще се отрази на нашите възгледи. Ще видим", заяви Пауъл.