Покачването на пазара през 2023 г. е много лоша новина за една група: продавачите на късо.

Те печелят от спада, като заемат акции на компаниите, които смятат, че са надценени, продават ги и по-късно ги купуват обратно на по-ниска цена. Тези инвеститори реализираха огромни печалби през 2022 г., когато пазарите по света се сринаха.

Ситуацията обаче се обърна през януари, тъй като фондовият пазар си върна част от загубите, пише The Wall Street Journal.

Индексът на Goldman Sachs, проследяващ 50-те „най-къси“ акции в Russell 3000, се покачи с 15% от началото на годината до четвъртък, значително надминавайки S&P 500, който е нагоре с 6%. Други акции, които бяха смазани през 2022 г., също се изстреляха по-високо. Tesla Inc., която излиза от най-лошата си година в историята, е нагоре с 44% през януари, а губещата борса за криптовалути Coinbase Global – със 73%.

Продавачите на късо, които са претърпели тежки загуби, активно намаляват позициите си, казва Игор Душанивски, управляващ директор на S3 Partners. Инвеститорите, които залагат срещу акциите, са натрупали загуби от 81 млрд. долара по късите си позиции от този месец до четвъртък. Това се случва след като спечелиха 300 млрд. долара през 2022 г., каза Душанивски.

Инвеститори и анализатори казват, че ралито изглежда е движено от няколко неща. Признаците, че инфлацията се охлажда, предизвикаха залози сред инвеститорите, че Федералният резерв ще премине от повишаване на лихвените проценти към намаляването им още през втората половина на годината. Това помогна на рисковите активи да се повишат. Особено рисковите кътчета на пазара, като акциите с най-много къси позиции, се повишиха още повече.

Анализаторите казват още, че това вероятно е принудило някои продавачи на късо да затворят позициите си, за да ограничат загубите си – което води до това, което е известно на Wall Street като short squeeze.

"Виждаме огледален обрат на представянето в рамките на пазара на акции. Най-зле представящите се през миналата година са водещи тази година", коментира Дейвид Лефковиц, ръководител на американските акции в UBS Global Wealth Management. "Изглежда като комбинация от увеличаване на експозицията към рискови активи и затваряне на къси позиции", добавя той, цитиран от WSJ.

За инвеститорите предстоят важни събития, сред които новините от Фед в сряда, когато централната банка ще приключи първото си двудневно заседание за годината. Очаква се Фед да повиши лихвените проценти с четвърт пункт, отбелязвайки забавяне спрямо миналогодишния темп.

Някои инвеститори предупреждават, че продължителното рали на спекулативните активи може отново да разхлаби финансовите условия и да забави борбата на Фед срещу инфлацията. Други казват, че ралито, предизвикано отчасти от short squeeze, може бързо да приключи, ако Фед се окаже по-агресивен по отношение на паричната политика, от очакванията.

"Хората сега са по-склонни да очакват меко кацане на икономиката", казва Лефковиц. "Неясно остава как ще реагира Фед на това? Може ли наистина инфлацията да падне до 2%, ако растежът на икономиката остане по-стабилен, спрямо очакванията само преди няколко седмици?"

Според инвеститорите, които са по-оптимистично настроени към перспективите пред пазара, данните показват, че най-лошият сценарий - дълбока и продължителна рецесия – вече изглежда по-малко вероятен.

Икономиката на САЩ досега се оказа устойчива в условията на множество увеличения на лихвите. Брутният вътрешен продукт е нараснал със солидните 2,9% годишен темп през четвъртото тримесечие, съобщи Министерството на търговията в четвъртък, което е забавяне спрямо третото тримесечие, но надминава очакванията на икономистите.

САЩ с добър икономически ръст и спад на молбите за помощи при безработица Q4 2022 се очаква да е последното тримесечие на стабилен растеж, преди да се проявят забавените ефекти от паричната политика на Фед

Инвеститорите също така посочват силния пазар на труда в САЩ и повторното отваряне на Китай като основни двигатели за промяната на настроенията на пазара през тази година. За инвеститорите, които искат да намалят по-отбранителните си позиции, които бяха толкова популярни през 2022 г., загубилият блясък технологичен сектор е любимо място за покупки.

Дори и след неотдавнашното си рали, Nasdaq Composite изглежда евтин спрямо времето преди пандемията, търгувайки се на около 22 пъти съотношения цена/печалба през последните 12 месеца, според FactSet. Сравнението е с неотдавнашната оценка от почти 37 пъти цена/печалбата през февруари 2021 г.

"Смятаме, че вече има голяма относителна стойност в тези мегатехнологични компании след спада през 2022 г.", казва Никол Уеб, старши вицепрезидент и финансов съветник в Wealth Enhancement Group.

Уеб добавя, че технологичните акции изглеждат сигурни, защото вероятно ще бъдат най-облагодетелствани особено, ако Фед започне да облекчава паричната политика.

Трейдърите на пазарите на лихвени деривати виждат 92% шанс Фед да вдигне лихвите поне два пъти през първата половина на годината, според CME Group.

След това обаче те виждат 82% шанс за намаление на лихвите поне веднъж до декември, въпреки че служителите на Фед посочиха, че не предвиждат никакви намаления тази година.

Инвеститорите в облигации също залагат, че Фед ще понижи лихвите. Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа спадна до около 3,5% от неотдавнашния си връх от 4,2% през октомври.

Отдръпването на доходността на облигациите е добра новина по-специално за технологичните акции. Те често отразяват очаквания за голям ръст на печалбите в бъдеще. Това означава, че обикновено се представят най-добре, когато лихвите са ниски и че имат висока чувствителност към лихвените проценти с течение на времето, посочва WSJ.

Все пак някои инвеститори остават скептични към надеждите, че Фед може да ограничи инфлацията и да натисне спирачките на затягане на политиката, без да причинява повече болка на пазарите.

"Мисля, че пораженията от инфлацията са твърде значителни, за да се почувства Фед комфортно да намали лихвите", казва Джейсън Брейди, главен изпълнителен директор на Thornburg Investment Management. "Когато Фед намали лихвите, това ще бъде, защото вижда сериозна слабост в икономиката", допълва той.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка иска да избегне повтарянето на грешката си от 70-те години на миналия век, когато политиците намалиха лихвените нива твърде рано и това доведе до продължителен период на неудържима инфлация и неравномерен растеж, посочва още WSJ.