Акциите в американската търговия се повишиха в последния ден от седмицата и отбелязаха силни седмични печалби, подкрепени от надеждите, че инфлацията се забавя.

S&P 500 се покачи с 10,13 пункта, или 0,2%, до 4070,56. Nasdaq Composite добави 109,30 пункта, или 0,9%, стигайки до 11621,71. Dow Jones Industrial Average нарасна с 28,67 пункта, или 0,1%, до 33978,08.

И трите основни индекса в САЩ записаха седмични печалби. S&P 500 добави 2,5%, Dow Jones - 1,8%, а Nasdaq скочи с 4,3%, отбелязвайки четвърта печеливша седмица.

Настроението сред инвеститорите изглежда се променя, подсилено от признаците, че инфлацията се обръща и икономиката не се влошава толкова бързо, колкото мнозина очакваха, пише The Wall Street Journal.

Много от тях също така очакват Федералният резерв в крайна сметка да предприеме по-мека политика по отношение на лихвените нива на срещата си следващата седмица, давайки още тласък на фондовите пазари.

Фед повиши лихвените проценти седем пъти през 2022 г. в опит да забави икономическия растеж, за да ограничи инфлацията. Въпреки че тя показва признаци на забавяне, банкерите търсят допълнителни данни и стабилни гаранции, че тя ще продължи да намалява, посочва WSJ, цитирайки експерти.

Американските акции се повишиха, водени от данните за ръста на БВПАкциите на Tesla скочиха с 11%

Данните на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в петък, показаха, че индексът на потребителските цени (измерващ общото относително изменение на цените на стоките и услугите за лично потребление, без храна и енергия) се е повишил с 0,3% през декември спрямо месец по-рано и с 4,4% в сравнение с година по-рано. Този измерител на инфлацията се следи отблизо от Фед, отбелязва още WSJ и допълва, че статистиката също така показа, че домакинствата в САЩ са намалили разходите през декември, което е още един знак за икономическо забавяне.

Инвеститорите крепят надеждите си за по-малко агресивни повишения на лихвените нива на публикуваните в четвъртък данни, които показаха, че икономическият растеж на САЩ се е забавил по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие на 2022 г. и че пазарът на труда в САЩ остава силен.

САЩ с добър икономически ръст и спад на молбите за помощи при безработица Q4 2022 се очаква да е последното тримесечие на стабилен растеж, преди да се проявят забавените ефекти от паричната политика на Фед

На пазарите на облигации доходността на референтните 10-годишни държавни облигации се повиши до 3,517%.

На енергийните - Brent, международният еталон за цените на петрола, падна с 0,9% до 86,66 долара в петък.

Отвъд океана панконтиненталният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,3%.

В Азия някои основни индекси също затвориха с повишения. Южнокорейският Kospi Composite добави 0,6%, а индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 0,5%.

Пазарите в континентален Китай останаха затворени заради празниците.