Стоките, които българите купуват най-масово, са поскъпнали с много по-висок процент от средните нива на инфлация, каза в предаването „Денят започва“ по БНТ Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Характерно за потребителското поведение е, че при намаляваща покупателната способност, хората се ориентират към стоки от „малката кошница“ - хляб, сирене, кисело мляко, яйца. Точно тези продукти поскъпват с доста повече от средната инфлация – с между 50% и 120%, обясни икономическият експерт на КНСБ.

КНСБ: Минималната издръжка за тричленно семейство е 2 432 лв. Според изчисленията на синдиката минималният нетен месечен доход на един работещ човек, живеещ сам, трябва да е 1351 лв.

Синдикатите продължават да настояват за повишаване на минималната работа заплата на 850 лева от 1 юли 2023 г., както и за повишаването ѝ до 1000 лева от 1 януари 2024 г. За да бъдат заложени тези промени, максимално бързо трябва да бъде приет бюджетът за тази година, напомни Любослав Костов. Заради закона за удължено действие на бюджета от миналата година, никъде няма ръст на доходите в държавния сектор, а в други сектори заплатите са замразени, каза още Костов. Той добави, че в момента бизнесът е по-добър работодател от държавата.