През четвъртото тримесечие на 2022 г. икономиката на САЩ е запазила висок темп на растеж, тъй като потребителите са увеличили разходите си за стоки. Този темп обаче значително се е забавил в края на годината, тъй като по-високите лихвени проценти са намалили търсенето.

Предварителният доклад на Министерството на търговията на САЩ за брутния вътрешен продукт през периода октомври-декември 2022 г., публикуван в четвъртък, може да се окаже, че очертава последното тримесечие на стабилен растеж, преди да се проявят забавените ефекти от най-бързия цикъл на затягане на паричната политика на Фед от 80-те години насам, информира Reuters. Агенцията добавя, че повечето икономисти очакват рецесия през втората половина на годината, макар и лека в сравнение с предишни спадове.

Продажбите на дребно отслабват рязко през последните два месеца, а производството изглежда се е присъединило към жилищния пазар в неговата рецесия.

Макар че пазарът на труда остава силен, бизнес настроенията продължават да се влошават, което в крайна сметка може да се отрази негативно на наемането на персонал, обясняват още от Reuters.

Германската икономика започва новата година с повече увереностСпоред годишния доклад на германското правителство най-голямата икономика в еврозоната ще избегне рецесията през 2023

"Изглежда, че това може да е последното наистина положително и силно тримесечие, което ще видим за известно време. Данните показват, че икономическата инерция продължава да се забавя", казва Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo Securities.


Иначе, растежът за цялата година се очаква да достигне около 2,1%, което е по-малко от регистрираните през 2021 г. 5,9%. Миналата година Фед повиши основния си лихвен процент с 425 базисни точки от близо нула до диапазона 4,25% - 4,50%, най-високия от края на 2007 г. насам.

На този фон, през четвъртото тримесечие се очаква потребителските разходи, които представляват повече от 2/3 от икономическата активност в САЩ, да са нараснали с по-бърз темп от 2,3%, отбелязан през третото тримесечие. Според анализаторите този ръст е подкрепен от устойчивостта на пазара на труда, както и от спестяванията, натрупани по време на пандемията от COVID-19.

И все пак, въпреки ясните признаци за слаб преход към 2023 г. има предпазливи оптимисти, които смятат, че икономиката ще избегне явна рецесия, а по-скоро ще претърпи плаващ спад, при който секторите ще се забавят последователно, а не наведнъж, обръща внимание Reuters.

Спад на молбите за помощи при безработица в САЩ

По-малък брой американци са подали молби за помощи при безработица миналата седмица, а пазарът на труда остава стегнат, въпреки че Фед се опитва да "охлади" икономиката и да забави инфлацията чрез покачване на лихвите, предаде AP, цитирана от БТА. Броят на американците, подали молби за помощи при безработица за седмицата, приключила на 21 януари, е намалял с 6000 души до 186 000 спрямо 192 000 предходната седмица, съобщи министерството на труда. За първи път от девет месеца те са под 200 000 в последователни седмици. Средният четириседмичен брой на молбите за помощи приз безработица, който е по-стабилен показател, се е понижил с 9250 до 197 500. За първи път те са под 200 000 от май миналата година. Молбите за помощи при безработица обикновено служат като показател за съкращенията, които са на относително ниско равнище, откакто през пролетта на 2020 г. пандемията унищожи милиони работни места. Трудовият пазар се следи внимателно от Фед който повиши лихвите седем пъти миналата година в опит да забави икономиката, растежа на трудовия пазар и да понижи устойчиво високата инфлация. По-рано този месец правителството съобщи, че американските работодатели са прибавили солидните 223 000 работни места през декември, което е свидетелство, че икономиката продължава да е в здравословно състояние въпреки опитите на Фед да забави икономическия растеж и темпа на наемане на работна ръка. Равнището на безработица се е понижило до 3,5%, което е 53-годишен минимум.