Американските фондови индекси завършиха смесено във вторник, след като редица големи компании отчетоха своите печалби.

По време на вчерашната американска сесия Dow Jones Industrial Average добави 104,40 пункта, или 0,3%, до 33733,96, след като се понижи по-рано сутринта. S&P 500 падна с 2,86 пункта, или 0,1%, до 4016,95, а Nasdaq Composite се понижи с 30,14 пункта, или 0,3%, до 11334,27.

S&P 500 беше отчел покачване с 1,2% предишния ден и най-високата си стойност от началото на декември.

Акциите записаха повишение и в петък, заради очакванията на инвеститорите, че успокояването на инфлацията ще позволи на Федералния резерв да забави темпото в ръста на лихвените проценти и потенциално дори да намали лихвите по-късно тази година, припомня The Wall Street Journal.

"Сезонът на печлбите" е в разгара си, като компании като General Electric, Johnson & Johnson, Danaher, 3M и Microsoft публикуваха финансовите си резултати преди търговската сесия.

Печалбата на Microsoft Corp. намалява с повече от 12% през последното тримесечие, а от мениджмънта заявиха, че забавянето на приходите в края на 2022 г. се очаква да продължи и през новата година, докато компанията освобождава служители, съобщава MarketWatch.

„Виждаме клиентите да проявяват предпазливост, което доведе до по-умерен ръста на потреблението в Azure и по-нисък от очаквания ръст на нови клиенти през декември“, каза главният финансов директор Ейми Худ след сесията във вторник, цитиран от MarketWatch. „Очакваме бизнес тенденциите от края на декември да продължат в текущото тримесечие и прогнозираните приходи ще бъдат с приблизително 1 милиард долара или повече по-ниски от очакванията на Уолстрийт".

Акциите на Microsoft се търгуваха с около 4% по-високо в следборсовата търговия преди тези изявления, тъй като до този момент резултатите показаха устойчив растеж на облачните услуги. Те обаче обърнаха посоката след прогнозата на Худ и паднаха изцяло на червено, заедно с други технологични акции.

Microsoft отчете печалби от 16,43 милиарда долара, или 2,20 долара на акция, което е спад от 2,48 долара преди година.

Приходите се увеличиха до 52,75 милиарда долара от 51,7 милиарда долара през последното тримесечие на 2022 г. Анализаторите очакваха средна печалба от 2,29 долара на акция при продажби от 52,99 милиарда долара, според FactSet.

Акциите на GE поскъпнаха с $0,93, или 1,2%, до $80,70. Индустриалният конгломерат отчете приходи и печалба, които надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт, водени от силното търсене на реактивни двигатели и енергийно оборудване.

Междувременно 3M спадна с $7,62, или с 6,2%, до $115,00, след като отчете забавяне на продажбите и заяви, че ще премахне 2 500 работни места.

„Пазарът търси потвърждение, че ралито от началото на годината е устойчиво. Всяко число има значение“, каза Антонио Кавареро , ръководител на инвестициите в Generali Insurance Asset Management.

Последните данни за PMI индексите в САЩ показаха, че бизнес активността продължава да се свива през януари, макар и с по-бавни темпове, докато въздействието на високата инфлация остава. Данните показват обаче, че бизнес активността в еврозоната се е повишила този месец, което пък повишава шансовете глобалната икономика да избегне рецесия тази година.

„Очертава се свиване, но по-вероятно е да видим плитка рецесия“, смята Лео Гроховски, главен инвестиционен директор на BNY Mellon Wealth Management.

На дълговия пазар доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации намаля до 3,467% от 3,522% предишния ден.

Цените на петрола се понижиха, като Brent, глобалният еталон на суровия петрол, загуби 2,3% до 86,13 долара за барел.

В Азия пазарите в Хонконг, континентален Китай и Южна Корея останаха затворени заради Лунната нова година. Японският Nikkei 225 се покачи с 1,5%.