Финансовите служители на Уолстрийт се връщат на работа след ски или почивка на Карибите. Но когато се настанят на бюрата си и включват търговските си терминали, ги очаква грубо посрещане: Пазарът вече се подиграва с големите им прогнози за 2023 г.

Във времето, в което всички се подготвят за Коледа, анализаторите и икономистите на Уолстрийт участват в своята ежегодна традиция: публикуване на дълги доклади, пълни с жаргон, предсказващи какво предстои през следващата година, пише Линет Лопес в Business Insider.

Целта на тези прогнози е да накарат всички участници – анализаторите, фирмите, клиентите – да изглеждат и да се чувстват така, сякаш разбират какво носи бъдещето. Те помагат да се създаде усещане за стабилност: "Продължавайте да ни давате парите си; Държим всичко под контрол."

Когато светът е стабилен, някои от тези прогнози могат да издържат някое и друго тримесечие. Някои анализатори дори могат да имат една или две напълно правилни прогнози, коментира Линет Лопес.

2023 г. обаче, подобно на последните пандемични години, вече не изглежда нормална и стабилна - и някои от най-големите прогнози на финансите се вкисват толкова бързо, колкото мляко в картонена кутия.

Наистина ли глобалната рецесия дебне зад ъгъла?Има около 50% шанс за рецесия през 2023 г. и 75% шанс това да се случи в определен момент през следващите две години, смята експерът Джефри Франкъл

Лихви и рецесии

Колективните прогнози на Уолстрийт за американската икономика рисуват картина на свръхдействие и свръхреакция. Повечето анализатори очакват, че кампанията на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол чрез повишаване на лихвените проценти ще се окаже ефективна, но прекалено яростна, предизвиквайки рецесия през първата половина на годината.

Това икономическо препъване, гласи консенсусът, ще принуди Фед драстично да обърне курса и да понижи лихвените проценти през втората половина на годината, за да избегне по-тежък икономически срив и масивна загуба на работни места. И докато първата част от това уравнение ще бъде лоша за акциите, подкрепата, която Фед ще трябва да инжектира в системата, (в крайна сметка) ще помогне на пазара да стъпи на по-добра основа към края на 2023 г., пише Лопес.

Накратко: Благодарение на несръчността на Фед, нещата ще станат много лоши за пазара и икономиката за известно време, а след това ще станат много по-добри.

Анализаторите на Deutsche Bank се изразиха по следния начин: "Рецесията, която очакваме от девет месеца, наближава. Очакванията ни за рецесия в САЩ до средата на 2023 г. се засилиха на фона на развитията от миналата пролет. Bank of America беше още по-рязка: "Навлизайки в 2023 г., остава един очакван шок: рецесия".


Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повечеЗаради силния пазар на труда в САЩ по-бедните американци са в по-добра позиция от обикновено

Реалността обаче сякаш не е съгласна с тези прокламации. Вместо поредица от болезнени сривове, данните показват по-плавно охлаждане. Този месец научихме, че американската икономика е добавила 223 000 работни места през декември, отворените работни места се задържат близо до рекордно високи нива и въпреки заглавията от технологичната индустрия, съкращенията остават невероятно ниски.

Това не е точно рецептата за рецесия, смята авторът на Business Insider. Освен това има прогнози, че БВП за четвъртото тримесечие може да достигне 4,1%. Такъв растеж, заедно с по-ниските цени на енергията и смекчаването на данните за инфлацията, е добра новина и със сигурност не крещи "идва рецесия".


Кристалина Георгиева: Глобалният растеж ще достигне дъното си през 2023 г.Кристалина Георгиева потвърди прогнозата на МВФ за забавяне на глобалния икономически растеж до 2,7% през 2023 г.

Толкова за първата част та от прогнозата. По думите на Уолстрийт, Фед ще повиши лихвените проценти, докато не пречупят икономиката и след това бъдат принудени да се оттеглят прибързано. Ето част от прогнозите на BlackRock Investment Institute: "Предстои рецесия; Централните банки са на път да затегнат прекалено политиката, тъй като се стремят да укротят инфлацията.“

Вече има ясни признаци обаче, че ръстът на цените се успокоява. В последния доклад за индекса на потребителските цени се казва, че те всъщност са намалели с 0,1% през декември спрямо предходния месец и са се повишили с 6,5% спрямо предходната година – високо ниво, но доста под пика от 9,1% през юли. Някои служители на Фед вече смекчиха позициите си, което предполага, че централната банка може да повиши лихвите само с 0,25% на заседанието си в края на януари, вместо с половин процент.


Политиките, които могат да объркат плановете на централните банкиНай-големите икономики в света – и техните централни банки – са изправени пред трудна задача да укротят инфлацията чрез по-високи лихвени проценти, без да предизвикат рецесия

Разбира се, във всичко това има известна несигурност и Уолстрийт все още може да се окаже прав, пише Лопес. В крайна сметка Фед едва ли ще обяви "мисията изпълнена", докато инфлацията не спадне до целта от 2% и не остане там. Както икономистът на Apollo Global Management Торстен Слок посочи в неотдавнашния си доклад, ако пазарът "заключи, че инфлацията намалява и следователно всичко е наред ", Фед може да се наложи да повиши лихвите по-агресивно, за да гарантира, че цените няма да започнат да се покачват отново. Рафаел Бостич, президентът на Фед в Атланта, заяви пред репортери, че пазарът на труда и ръстът на заплатите трябва да се охладят още малко, преди Фед да спре да повишава лихвите.

Но за да се сбъдне драматичната прогноза на Уолстрийт, Фед ще трябва да повиши лихвите толкова високо, че нещо в икономиката да се счупи, принуждавайки банкерите към незабавно обръщане на курса. Това все още може да се случи, но засега не виждаме подобно напрежение в данните, коментира авторът на Business Insider.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

„Почти сигурната“ рецесия в Европа

Пандемия, война, конвулсии в цените на суровините, недостиг на енергия – всичко това накара Уолстрийт да погледне много мрачно на икономическите перспективи за Европа, стигайки дотам, че прогнозира дълбока рецесия. Анализаторите от Goldman Sachs смятат, че устойчивостта на САЩ ще контрастира с рецесията в Европейския съюз. Fidelity определи рецесията във Великобритания и Европа като "почти сигурна".

Трудно е да се обвиняват тези анализатори, като се има предвид поразителната промяна, която войната на Русия срещу Украйна донесе на континента, главно скока в цените на енергията. Това, което данните ни показват досега, е, че икономическата активност в еврозоната все още е слаба, но не толкова, колкото се опасяваха анализаторите. В началото на този месец индексът PMI, част от измерителите за бизнес активност, достигна 49,3 пункта – все още под 50, което показва свиване, но над данните през ноември от 47,8 пункта и очакванията на анализаторите за 48,8. Все още има рискове, но те може да не са толкова големи, колкото си мислехме, особено ако цените на суровините продължат да се понижават и времето в Европа остава необичайно топло.


Няма път напред без риск: Готов ли е Берлин за отговорността си към Киев Германия има уникална историческа отговорност да помогне за защитата на свободна и суверенна Украйна, смята британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш

Може би единственото място, за което Уолстрийт мисли с оптимизъм, е китайската икономика

„Подобно на лястовиците, които се завръщат в Капистрано, Уолстрийт отново прогнозира завръщане към нормалността за Пекин, песен, която намира причина да пее от години“, пише анализаторът.

Този път бичият сценарий се основава на идеята, че краят на политиката на Пекин за нулев COVID означава, че китайската икономика ще се възстанови напълно от пандемията и инвестирането в страната пак ще е добра идея.


Прогнозата на Bank of America твърди, че докато рецесиите обхващат останалата част от света, отскокът на Китай ще бъде "забележително изключение", добавяйки, че повторното отваряне на страната ще бъде "облекчение". Pictet Asset Management прогнозира "отскок на Китай" и се осмели да допълни, че той ще бъде "силен". Schroders препоръча купуването на китайски и хонконгски акции.

Има няколко проблема с тази идея, смята Лопес. Първо, без "нулев COVID", Китай просто остава с COVID. Пандемията все още потиска растежа. Неотдавнашния доклад China Beige Book даде сигнал, че най-тревожните дългосрочни икономически проблеми на Китай остават. Най-големият клас актив и двигател за растеж – имотите - все още е под натиск. Това има всякакви вълнообразни ефекти в цялата икономика, като удар за местните власти (които продават земя на строителни предприемачи) и натиск върху цените на суровините за строителството.


Рей Далио: Доминираният от долара световен ред Американският инвеститор е оптимист за югоизточна Азия и Индия, тъй като глобализацията облагодетелства неутралните сили

Отчаяните икономически времена изискват отчаяни икономически мерки. Може да отнеме години, за да се върне китайският потребител, на който Уолстрийт възлага толкова много надежди, към силното потребление в миналото. Както пишат анализаторите на China Beige Book, "икономическото ускорение не е сигурно и когато започне през второто тримесечие, ще дойде от ниска база по стандартите за последните 40 години".

За да бъдем честни, не всички анализатори на Уолстрийт трябва да са засрамени в момента, заключва авторът, цитирайки прогнозата на UBS Asset Management. "Докато рецесията е една много реална възможност, инвеститорите могат да бъдат изненадани от устойчивостта на световната икономика - дори при такова рязко затягане на финансовите условия", пишат те в своя доклад. "Пазарът на труда със сигурност ще се охлади, но здравият баланс на домакинствата ще продължи да подкрепя разходите в услугите. Нещо повече, някои от големите пречки пред световната икономика, произтичащи от Европа и Китай, са на път да се подобрят, а не да се влошат, до края на първото тримесечие на 2023 г.“