Рей Далио: Доминираният от долара световен ред "избледнява"

1224
Рей Далио: Доминираният от долара световен ред

© Getty Images / Американският инвеститор Рей Далио е оптимист за югоизточна Азия и Индия, тъй като глобализацията облагодетелства неутралните сили

Тъй като доларът губи влияние, а светът се разделя на конкурентни валутни и икономически блокове, американският инвеститор Рей Далио смята, че страните, по-малко уязвими от глобални конфликти - като тези в Югоизточна Азия, ще просперират през следващите години.
 
Сегашният световен ред се променя по начини, по-сходни с периода преди и по време на Втората световна война, отколкото в следвоенния период, казва основателят на американския хедж фонд Bridgewater Associates на стойност 150 млрд. долара за Nikkei Asia.
 
"Виждаме, че популизмът и национализмът на всяка страна нарастват в подготовка за по-големи конфликти", посочва той.
 
Далио сравнява случващото се днес с предвоенна Япония. Глобална финансова криза и икономическа депресия тласнаха Япония към национализъм и "конфликт с външни сили, най-вече със САЩ", посочва той.
 
"Историята на миналите войни и логика показва, че тези, които са ги водили, са били силно ощетени, а тези, които не са участвали, са просперирали", казва Далио, обяснявайки, че неутралните страни обикновено се справят по-добре дори от победителите.
 
Въпреки това неутралитетът "ще става все по-труден", допълва Далио.
 
Той вижда по-голям риск за война днес, отколкото по време на Студената война, "защото Съветският съюз никога не е бил сравнима сила със САЩ" икономически.
 
Китай се очертава като такъв икономически съперник, по думите на Далио.
 
Нуриел Рубини: Повече войни означават повече инфлацияСветът преминава през форма на „геополитическа депресия“, казва анализаторът

Ерата на "доминиран от долара световен ред" и глобализирана икономика "избледнява", казва още Далио . "Сега големите сили и техните съюзници ще формират икономически, валутни и военни блокове."
САЩ, Европа и Япония натрупаха много големи дългове и развиха зависимост централните си банки да печатат пари за изкупуване на държавни дългове, казва още той.
 
Увеличаването на монетизацията на дълга "ще означава, че притежателите на дългови активи ще получат ниска реална възвръщаемост - коригирана с инфлацията", добавя инвеститорът.
 
Вместо това той препоръча да се инвестира в страни, които имат стабилни финанси, нямат сериозни вътрешни конфликти, по-малко уязвими са от международни войни и продължават да правят иновации.
 
Списъкът му включва членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия като Индонезия и Виетнам, както и Индия и страни от ръководения от Саудитска Арабия Съвет за сътрудничество в Персийския залив. "Тези, които желаят глобализацията, сега ще погледнат отвъд САЩ, Китай и Европа", коментира Далио.
 
 
По думите му антиглобализацията ще окаже влияние на големите сили и тези, които са свързани с тях, но неутралните страни, които служат като "убежища за глобалистите", ще преживеят голям просперитет.
 
Далио дава за пример Мексико, където се мести производството от Китай, защото е по-евтино и от сраната може лесно да се изнася в САЩ.
 
Инвеститорът определя 2024 г. като особено рисков период, като се имат предвид президентските избори тогава както в САЩ, така и в Тайван. "Тайван е единствената голяма рискова точка за война между САЩ и Китай", смята той.
 
Макар да подчертава, че нито САЩ, нито Китай искат война, Далио не смята, че "Китай ще толерира раздяла с Тайван завинаги". Той прогнозира, че Китай ще се опита да реши въпроса преди края на президентството на китайския лидер Си Дзинпин.
 
Най-добрият ход на Япония за справяне с подобни геополитически предизвикателства ще бъде да укрепи отбранителната си способност, така че да не зависи от САЩ, като същевременно поддържа търговията, смята инвеститорът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg