През 2022 г. двустранната търговия между Китай и Русия е нараснала с 34,3% на годишна база и достига рекордните 190 млрд. долара, сочат данни на китайските митници от петък, цитирани от Global Times.

По този начин търговските отношения между Москва и Пекин запазват стабилния темп на растеж, който според наблюдателите се дължи на задълбочаването на междудържавните отношения, рязкото нарастване на обемите на енергийната търговия и плановете за по-нататъшно разгръщане на връзките между двете икономики.

В конкретни цифри - износът на Китай за Русия се е увеличил със 17,5% на годишна база, докато вносът от Русия е скочил с 48,6% на годишна база. Темпът на растеж от 34,3% също представлява ръст спрямо 26,6%, регистрирани през 2021 г.

Като цяло двустранната търговия между двете страни представлява 3% от обема на търговията на Китай през миналата година, коментира говорителят на Генералната митническа администрация на страната, цитиран от Global Times.

"Множеството данни подчертават здравословния и стабилен растеж на търговските връзки между Китай и Русия на фона на енергичното развитие на двустранните отношения в политическо измерение, в областта на сигурността, икономиката и финансите въз основа на постигнатото миналата година всеобхватно стратегическо партньорство", посочва пред Global Times Сонг Куи, президент на Института за изследване на съвременната китайско-руска регионална икономика.

Какво ще се случи, ако Китай нахлуе в Тайван? Отговор на този въпрос дава американският мозъчен тръст CSIS, който разработва платформа за симулация на глобални конфликти

Целта 200 млрд. долара

През април китайските и руските лидери си поставиха за цел до 2024 г. обемът на двустранната търговия да достигне 200 млрд. долара. Миналогодишният резултат означава, че двете страни са с една стъпка по-близо до нейното предсрочно постигане.

Според Сонг това развитие се дължи на засиленото сътрудничество между Пекин и Москва в областта на енергетиката и постепенното преминаване към плащане в юани и рубли вместо в долари.

Едновременно с това Русия допълнително увеличи износа на природен газ, суров петрол и въглища за Китай на фона на западните санкции, които ограничиха достъпа ѝ до европейските пазари. През 2022 г. руският природен газ, изнасян за Китай, е достигнал 15 млрд. куб. м, като се предвижда през 2023 г. обемът да нарасне допълнително до 22 млрд. куб. м.

Китайският износ на електронни продукти, промишлени изделия, както и на оборудване от висок клас за Русия също отбеляза значителен ръст през миналата година, което отразява допълващите се и взаимозависими икономически отношения между двете страни, акцентира Сонг и добавя: "През 2023 г. има много възможности за допълнителни печалби. Например, Русия обяви планове за изграждане на специални икономически зони в Далечния изток, което ще повиши износа на минерали и селскостопански продукти към Китай".

В края на декември лидерите на Китай и Русия проведоха видеосреща, което беше разчетено като сигнал за добро начало на двустранните отношения през 2023 г. По време на срещата Китай подчерта, че двете страни трябва да продължат да използват добре съществуващите механизми за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, енергетиката, финансите и селското стопанство.