Китайският външен министър Уан И защити позицията на страната си относно войната в Украйна и даде знак, че Китай ще задълбочи връзките си с Русия през следващата година, съобщи Associated Press.

Уан И е говорил във видеовръзка на конференция в китайската столица, по време на която е обвинил Америка за влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света, заявявайки, че страната му „твърдо отхвърля погрешната политика на САЩ спрямо Китай“, .

Пекин се противопостави на натиска на Запада по отношение на търговията, технологиите, правата на човека и претенциите си към обширна част от западната част на Тихия океан, обвинявайки САЩ в тормоз.

Отказът на Китай да осъди инвазията в Украйна и да се присъедини към другите страни в налагането на санкции срещу Русия допълнително влоши връзките с Вашингтон и подхрани зараждащото се разделение с голяма част от Европа, коментира AP.

Китайският външен министър заяви, че Китай ще "задълбочи стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодното сътрудничество" с Русия, посочва още агенцията.

В изявлението си той добавя: "По отношение на кризата в Украйна ние последователно поддържаме основните принципи на обективност и безпристрастност, без да фаворизираме едната или другата страна, без да наливаме масло в огъня, още по-малко да търсим егоистични ползи от ситуацията."

Въпреки че Китай намери общ език с Русия, тъй като и двете са под натиска на Запада, икономическото му бъдеще остава обвързано с американските и европейските пазари и технологии, пише още AP.

Лидерът Си Дзинпин настоява китайската индустрия да стане по-самостоятелна, но Уан призна, че опитът е показал, „че Китай и САЩ не могат да разединят или прекъснат веригите за доставки“.

По думите му Китай ще се стреми да върне отношенията със САЩ в правилния курс, добавяйки, че те са се сринали, защото „Съединените щати упорито продължават да виждат Китай като свой основен конкурент и участват в явна блокада, потискане и провокации срещу Китай“.


Ненаучените уроци на ГерманияБерлин трябва да намали зависимостта си не само от Русия, но и от Китай

По-рано тази седмица бившият руски президент Дмитрий Медведев направи необявено предварително посещение в Пекин, където обсъди с китайския президент Си Цзинпин войната в Украйна.

Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, публикува в своя канал в Telegram кадри от срещата си със Си, на които позира усмихнат. Публикацията съдържа и кадри от среща между руски и китайски представители. Медведев заяви, че двамата със Си са обсъдили стратегическото партньорство "без ограничения" между двете страни, включително в областите на икономиката и индустриалното производство, както и войната в Украйна. Русия ускори своето обръщане към Пекин, след като срещу нея бяха наложени редица западни санкции като наказание за инвазията в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", коментира Reuters по повод публикацията на Медведев. Русия се опитва да насърчи по-тесни икономически и политически връзки с Китай, както и връзки в областта на сигурността, за да компенсира загубата на тези свои връзки със Запада. Тя смята Си за потенциален съюзник в антизападна коалиция, посочи още изданието.