Русия обяви, че ще възобнови интервенциите в чуждестранна валута с продажбата на юани от петък.

Така Кремъл подчерта значението на китайската валута в усилията на властите да стабилизират икономиката на фона на санкциите на Запада.

След налагането им, заради войната в Украйна, икономиката на Русия показа забележителна устойчивост, но най-големият производител на природни ресурси в света сега се обръща все повече към Китай, коментира Reuters.

Китайски студенти се обучават в руски университети, табели в Москва са на мандарин, заедно с руски и английски, а президентът Владимир Путин рекламира партньорство „без ограничения“ с президента Си Дзинпин.

Руското финансово министерство, което заедно с Централната банка ръководи икономическия отговор на Москва срещу санкциите, заяви, че ще продаде 54,5 милиарда рубли (798 милиона долара) в чуждестранна валута от 13 януари на фона на по-ниски приходи от петрол и газ.

„За да се повиши стабилността и предвидимостта на вътрешните икономически условия, както и да се намали влиянието на нестабилните условия на енергийния пазар върху руската икономика и публични финанси, Министерството на финансите ще възобнови операциите за покупка/продажба на ликвидни активи“, обявиха от ведомството.

Руската централна банка предупреди за „нови икономически сътресения“ Таванът от 60 долара за барел за руския суров петрол работи, въпреки скептицизма на Кремъл

Бюджетът на Федерацията за 2023 г. се основава на цена на руския петрол Urals от около 70,1 долара за барел, въпреки че основната смес сега се търгува под 50 долара за барел.

Руският номинален БВП вероятно ще бъде 2,14 трилиона долара тази година, най-високото ниво от 2013 г., според Международния валутен фонд.

В Русия, където щатският долар беше крал години наред след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., китайският юан сега се превърна в основен играч след налагането на западните санкции. Делът му на валутния пазар достигна 48% през ноември, съобщи MOEX Group, спрямо по-малко от 1% в началото на 2022 г.

Руската централна банка заяви, че ще извършва валутни транзакции на пазара на юани на Московската борса - юан-рубла за сетълмент утре (CNYRUB_TOM). „За да се сведе до минимум влиянието на тези операции върху динамиката на обменния курс, Банката на Русия ще купува (продава) чуждестранна валута на пазара равномерно през всеки търговски ден от месеца“, обяви финансовата институция.