Когато става дума за грешки, никой не е застрахован. Нито много умните, нито най-образованите, нито най-преуспелите в кариерно отношение. А когато въпросът опира до инвестиране, грешките може да бъдат доста значими, пише CNN.

Човекът прави грешки, защото е устроен така, че да реагира по определен начин. В определени сфери на живота това е от полза, но понякога работи срещу него. Например, когато трябва да се вземат интелигентни инвестиционни решения, казва психологът Даниел Кросби, автор на книгата The Behavioral Investor. Според него не само, че високият интелект не ви предпазва от лоши финансови решения, той може и да е причина да стъпите накриво.

Кросби дори окуражава неопитните инвеститори. Той казва, че колкото сте по-наясно със своето непознаване на пазарите, толкова повече това ви помага да бъдете добър инвеститор.

Въз основа на десетилетия водещи поведенчески изследвания, психологът смята, че инвеститорите лесно стават жертва на четири присъщи пристрастия. Когато ги имате предвид, може да съумеете да ги притъпите и управлявате в своя финансова изгода.

1. Его

Всеки човек има его. То създава чувство на увереност, а понякога и прекалено голяма увереност в собствените способности и преценки.

„Егото ни изкарва от леглото сутрин“, казва Кросби. По думите му, хората, които стават много сигурни в себе си, са по-склонни да бъдат издръжливи и да постигат професионален успех.

„Хората, които са прекалено самоуверени, често са по-щастливи и е по-вероятно да бъдат успешни бизнесмени и политици”, допълва той.

Егото може да ни предпази от неуспехи, разочарование и загуба. Когато обаче става въпрос за инвестиране, прекаленото самочувствие може да струва скъпо.

Например, казва Кросби, повечето от нас предпочитат да намерят информация, която потвърждава това, в което вече вярват, вместо да търсят информация, която противоречи на тяхната оценка. Психологът цитира изследване, което показва, че дори когато ни бъдат представени факти, които директно противоречат на това, в което вярваме, заради нашето его, можем да се озовем още по-потънали в погрешните си представи.

2. Консерватизъм

Инвестирането винаги включва риск. Желанието на хората да се придържат към познатото или да приемат твърде далеч поговорката „инвестирайте в това, което знаете“, всъщност може да се обърне срещу тях.

Кросби използва пример за някой, който работи в технологичната индустрия, купува дом в технологичен център като Сан Франциско и инвестира предимно в технологични акции. Резултатът: Финансовите му перспективи ще бъдат непропорционално зависими от състоянието на технологичния сектор, защото той посвещава по-голямата част от времето и парите си на него чрез работата си, собствеността си и портфолиото си. Когато технологичният сектор понесе удар, той ще се усети и финансово.

Други инвеститори пък правят грешката да инвестират предимно в американски акции с убеждението, че акциите извън САЩ са твърде рискови.

3. Внимание

Характерно за хората е, че са склонни да обръщат повече внимание на лошите новини и силно драматизираните събития - например, самолетни катастрофи, атака от акула и др.

И двете могат да изкривят възприятието ни за риск. Нещо повече, претоварването с информация – независимо дали от данни, изследвания или новини – може да доведе до вземане на погрешни решения, защото твърде много информация замъглява ясната преценка.

Четирите топ кариерни съвета на милиардера Рей ДалиоМилиардерът препоръчва да се научим, че не можем винаги да бъдем прави

4. Емоции

Емоциите може да ни защитават в трудни ситуации и да ни напътстват, но може и да ни заблудят. Може да ни накарат да действаме прибързано на моменти и да отложим нещо, което обикновено знаем, че трябва да направим.

Кросби дава пример с поничките.

Може да сте чели многократно съвети за здравословно хранене, но при силен стрес е вероятно да посегнете към сладка храна, отколкото към аспержи например.

Начинът, по който емоцията се проявява на пазарите, може да струва скъпо. Ако ви обхване страх, може да се паникьосате и да продадете в неподходящ момент. По същия начин въодушевлението и оптимизмът ви също може да изкривят ясната картина.

Стратегии за справяне с пристрастията

Даниел Кросби дава няколко съвета за справяне с присъщите на човека пристрастия. Един от тях е да ограничите шума. Спрете да проверяте ежедневно инвестиционните си сметки и не се фиксирайте върху всяко движение на пазара. Не позволявайте на негативните събития да стимулират непропорционално вашите инвестиционни решения.

Второ, бъдете смирени. Не можете да предвидите бъдещето и никога няма да имате цялата информация, за да правите сигурен залог на една акция или сектор.

Трето, диверсифицирайте притежанията си.

Четвърто, автоматизирайте вашите спестявания и инвестирането в разнообразно портфолио, независимо от пазарните условия. Това често работи добре. Същото важи и за автоматичното прибиране на определено количество спестявания за краткосрочни цели и спешни случаи.

Пето, използвайте емоциите в своя финансова изгода. Едно проучване, цитирано от Кросби, показва, че родителите с ниски доходи вероятно ще спестят два пъти повече пари, когато имат плик, предназначен за спестявания, върху който има снимка на децата им.

Шесто, осъзнайте, че нито една инвестиция не е съвършена.