Да бъдеш родител не е лесно, дори когато знаеш какво трябва да правиш. Затова не е изненадващо, когато откриваме спънки, опитвайки се да ограмотим децата си финансово.

Мнозина от нас не са имали лукса сами да бъдат финансово образовани. Като добавите към това и недостига на време и търпение, имате пред себе си взривоопасна комбинация.

Макар най-доброто решение да е да възложите финансовото образоване на професионалисти, още в семейна среда може да заложите ключовите умения.

В следващите редове ще ви посочим няколко неща, на които да научите тийнейджърите у дома. В тях няма да засегнем съставяне на бюджет, дълги разговори за разумно харчене и други подобни, пише the National News.

Паричните нагласи, за които ще стане дума, засяват семенцата на финансовия успех чрез насърчаване и обучение на поведение, което е в съответствие с бъдещето. Те неусетно стават втора природа на тийнейджърите.

Обучете ги да мислят дългосрочно

Накарайте децата си да си представят своето бъдеще. Това ще им помогне да погледнат по-ясно различните сфери от живота си и да разберат тяхната стойност.

Когато убедите един тийнейджър да се фокусира върху дългосрочните цели, това му помага да взема правилните решения сега. Насочва усилията им в перспектива. Освен това им дава мощно “защо”, което помага в трудни ситуации и им дава стимул да се преборят в името на дългосрочната цел.

Ново начало след 60: Как се гради бизнес за милиони, залагайки всичко Боб Чийк - един вдъхновяващ човек, прехвърлил 60-те, успява да създаде бизнес за милиони в опит да се подсигури финансово

Да се мисли дългосрочно не е лесно, особено когато се има предвид царящото в съвременното общество желание всичко да се случва на мига. Тийнейджърите са заливани от всевъзможни рекламни съобщения. Отделно трябва да се оцени и натискът от страна на техните връстници.

Важно е да обясним на децата си, че смислените постижения в живота им изискват повече време, отколкото може да очакват. Трябва да са готови да играят продължително, ако искат да спечелят.

Помогнете им да разберат, че най-добрата инвестиция са самите те

Тийнейджърите в наши дни се интересуват от инвестиране. Те виждат, че това е начин за забогатяване. Как се случват нещата обаче е мъгляво.

Важно е да помогнете на децата да разберат, че първо трябва да инвестират в себе си - в своите знания, четене, курсове, физическо и психично здраве и да развият самопознание. Тази инвестиция ще се отплати добре в много сфери на живота им, не само финансовата. Тя гради характер и умения, които ще им предложат много възможности в бъдеще. Полага основите на успешното бъдеще. Така ще бъдат готови, когато късметът се покаже на пътя им.

Тази инвестиция също така стимулира увереността им в собствените им способности и оценка.

Възпитайте благодарност и щедрост у тийнейджърите

Благодарността е мощен двигател към успеха. Изследвания сочат, че ползите от умението да благодарим за това, което имаме и постигаме, включват щастие, по-здравословни отношения с другите хора, по-висока самооценка и по-добро представяне в училище и живота.

Как синът на Шварценегер преуспя без издръжкаАктьорът спрял да помага финансово на младия мъж, когато той навършил 24 години и завършил колеж

Изразяването на благодарност е свързано с финансовото благосъстояние. Психологът Натаниел Ламберт казва, че най-силните чувства на благодарност са свързани с по-ниско ниво на материализъм. Усещаме по-малко желание да купуваме вещи, когато сме щастливи.

Благодарността също така помага на тийнейджърите да избягват импулсивните финансови решения. Това е пряко свързано с подобряването на финансовото им положение.
За да създадете такава нагласа у децата, започнете сами да изразявате благодарност. Така умело ще предадете полезния навик.

Тези три финансови нагласи са ценни сами по себе си, но най-добре работят заедно.