Финансовата грамотност, или придобиването на ясно разбиране за това как работят парите и разполагането с ресурси за вземане на информирани решения, е особено важен въпрос.

Когато обаче става дума за установяването на финансово здраве, има едно нещо, което повечето хора не вземат предвид и това е какъв е техният характер по отношение на парите.

Или иначе казано - техният подход и емоционални реакции спрямо парите.

Всеки от нас има собствени схващания и емоции относно парите и те са формирани предимно от нашия индивидуален опит в живота (предадени ни от нашите родители или придобити от наши преживявания).

Според японския автор Кен Хонда, когато става въпрос за пари, могат да бъдат отличени седем типа хора. Обикновено ние попадаме в комбинация от няколко от тях, а не само в един.

Определянето към кой тип спадате вие и осъзнаването на капаните на всеки от тях може да подобри значително отношенията ви с парите. Това може също така да ви помогне да правите неща, като да харчите по-малко за импулсивни покупки, да боравите по-добре с бюджети, да инвестирате мъдро и да си гарантирате достатъчно средства за пенсия.

1. Компулсивният спестовник

Признаци, че може да сте компулсивен спестовник:

 • Спестявате пари до безкрай, понякога без някаква крайна цел
 • Вярвате, че спестяването на пари е единственият начин да се чувствате по-сигурни в живота
 • Много сте пестеливи (приятели често ви молят за съвет за това кои продукти и услуги са най-евтини)
 • Капани: Някои компулсивни спестовници се притесняват толкова много от това да губят пари, че изживяват целия си живот, без да похарчат нищо от парите, които са полагали толкова усилия да спестят. Например, те може да изберат да нямат хоби или да не вършат неща, които биха им донесли щастие и цел в живота.

  Съвет: Най-важното е всичко да е с мярка: научете се да намирате баланса между това да спестявате пари и да се наслаждавате на живота. Помислете за това къде се виждате в бъдеще и как можете да използвате спестяванията си, за да постигнете това.

  2. Компулсивният прахосник

  Признаци, че може да сте компулсивен прахосник:

 • Имате склонност да харчите пари за неща, от които нямате непременно нужда
 • Имате широка душа и обичате да подарявате на хората специални неща, понякога без причина
 • Когато сте емицонално напрегнати, вашето решение е да харчите, особено за незабавно удовлетоврение
 • Капани: Дори и ако имат големи задължения, компулсивните прахосници често продължават да пазаруват с размах. Те може дори да се опитат да скрият големите си придобивки от приятели и роднини. В някои крайни случаи, те рискуват да банкрутират, ако постоянно харчат повече, отколкото изкарват.

  Съвет: Изготвянето на бюджетен план ще ви помогне да погледнете на нещата от друг ъгъл. Напомняйте си, че купуването на нова кола (когато вече имате такава), например, означава да жертвате пари за съществено важни неща, като спестяването за пенсия или покриването на задължения.

  3. Компулсивната машина за пари

  Признаци, че може да сте компулсивна машина за пари:

 • Смятате, че печеленето на пари е тайната към щастието
 • Използвате по-голяма част от енергията си, за да печелите колкото се може повече пари
 • Получавате удоволствие от одобрението и признанието на други хора за вашите финансови успехи
 • Капани: Компулсивните машини за пари обикновено вървят уверено към постигането на финансова свобода, но могат да навлязат и в опасна територия, ако започнат да пренебрегват важни отношения, за да поставят на първо място увеличаването на богатството си (например да избират да работят през уикендите, вместо да прекарват време с любимите си хора).

  Съвет: Разберете, че парите не са всичко в живота. Ако разполагате със значително богатство, придайте му смисъл, като помагате на другите, независимо дали това означава да дарите средства за важна кауза или да си подарите семейната почивка, за която говорите от години.

  Шест съвета за парите от милиардер, които да предадете на децата сиНе всички могат да имат легендарните финансови способности на Бъфет, но през годините той е предлагал невероятно мъдри съвети за родители относно това как да обучават децата си за парите

  4. Безразличният

  Признаци, че може да сте безразличен към парите:

 • Рядко размишлявате за пари (а само от идеята идея за изготвянето на бюджет ви се повдига)
 • В крайни случаи вярвате, че парите са нещо лошо
 • Вярвате силно, че парите не би трябвало да влияят на важните решения в живота
 • Капани: Много хора, които са безразлични към парите, смятат, че имат нужда само от скромно количество пари, за да бъдат щастливи, което е здравословно мислене. Нещата обаче може да тръгнат в грешната посока, ако не са отговорни с финансите си (разчитат на партньор или съпруг/съпруга, които да работят вместо тях).

  Съвет: Дори и ако се чувствате комфортно във финансово отношение, си поставете за цел да сте информирани за неща, като това къде отиват парите ви, какви са месечните ви разходи и в каква ситуация сте със задълженията. Ако правите всички тези неща, това ще ви спести много финансово напрежение в бъдеще.

  5. Спестовникът-прахосник

  Признаци, че може да сте спестовник-прахосник:

 • Вие имате някои от характеристиките на спестовниците и на прахосниците.
 • Започвате, като спестите много пари, но след това от нищото се поддавате на импулси за харчове.
 • Когато използвате спестяванията си, можете да харчите за неща, от които нямате нужда или рядко използвате
 • Капани: Когато махалото се движи от компулсивно спестяване към компулсивно харчене, това може да е емоционално изтощаващо. Спестовниците-прахосници често, в крайна сметка, се оказват стресирани и разочаровани от себе си за това, че са работили толкова здраво, за да спестят пари, които след това са изгубили толкова бързо.

  Съвет: Подобно на компулсивните прахосници, спестовниците-прахосници рядко се замислят за това за какво харчат пари, когато решат да го правят. Преди всяка голяма покупка си представяйте как може да се почувствате след седмица или две. Не изпускайте от поглед своите финансови цели.

  6. Комарджията

  Признаци, че може да сте комарджия:

 • Вие споделяте някои черти на машините за пари и на прахосниците
 • Тръпката от риска и обещанието за награда е удоволствие, в което често може да се изгубите
 • Вие понякога проигравате своите пари, да да се спасите от отегчението
 • Капани: Не е необичайно за комарджиите да се сблъскат с внезапни печалби или опустошителни загуби. Най-очевидният риск е, когато това излезе извън контрол и те поставят под заплаха спестените средства за пенсия или за висше образование на децата.

  Съвет: Целта е да бъдете интроспективни и стриктни по отношение на рисковете, които поемате. Балансът и сигурността са от съществено значение, затова започнете да заделяте средства всеки месец, преди да вземата някакви големи финансови решения.

  7. Притесняващият се

  Признаци, че може да сте притесняващият се:

 • Без значение с колко пари разполагате, вие винаги се притеснявате, че може да ги изгубите във всеки един момент
 • Липсва ви увереност във вашите способности да постигнете финансова свобода
 • Вие постоянно се вманиачавате по възможно най-лошия сценарий за това какво ще се случи, ако свършите парите
 • Капани: Хубаво е човек да бъде наясно какво би могло да се случи, ако не се подготвя за бъдещето си. Да позволявате обаче на притесненията и безпокойството да отнемат от щастието ви в настоящия момент никога не е нещо добро.

  Съвет: Търсете позитивното в разговорите за пари. Работете върху това са осъзнавате откъде идват вашите финансови притеснения, независимо дали това означава да разговаряте с финансов съветник или с терапевт.