Тези книги ни учат на неща, които не се преподават в училище.

Без значение от възрастта, на която сте, тези четива ще преобърнат представите ви за света и парите.

"Законите на парите" от Сузи Орман

Сузи Орман разкрива петте закона на парите, валидни за всички нас. Млади или стари, скътали прилична сума или със сериозни дългове по кредитни карти - всеки, ако се интересува от парите и живота си, трябва да ги изучи.

„Законите на парите“ е базирана на различни истински истории, които Сузи Орман разказва и ни насочва към размисъл, към промяна и към поуки.

Авторката е убедена, че финансовата грамотност е много важна за всеки човек, за да живее в добра финансова обезпеченост. Счита, че никой не е застрахован от финансови затруднения.

"Най-богатият човек във Вавилон" от Джордж С. Клейсън

Не можеш да забогатееш, ако не познаваш правилата! Вероятно подобна мисъл е водела Джордж С. Клейсън, докато е работел върху „Най-богатият човек във Вавилон“.

Вавилонските притчи излизат в САЩ през 1926 г. и вече почти цял век историите за лихвари, търговци, бедняци и богаташи помагат на читателите да разберат принципите за натрупване, контролиране и умножаване на парите.

Те са пътеводител във финансовия свят за онези, които се чувстват несигурни в него, но могат да бъдат полезни и на опитните съвременни инвеститори. Защото принципите, които движат парите, са винаги едни и същи.

Топ 5 книги, които Бил Гейтс препоръчва Те са селектирани от изданията, излезли през 2017 г.

"Богат татко, беден татко" от Робърт Кийосаки и Шарън Лехтър

Книгата е най-продаваната в сферата на личните финанси в последните 20 г. Тя:

 • Взривява мита, че трябва да имаш голяма заплата, за да забогатееш.
 • Поставя под въпрос схващането, че собственото жилище е актив.
 • Показва на родителите защо не могат да разчитат на училището да ограмоти децата им по отношение на парите.
 • Дефинира веднъж завинаги какво е актив и пасив.
 • Учи ви какво да научите децата си за парите, за да имат финансов успех в бъдеще.
 • "Главната причина хората да имат финансови затруднения е, че те прекарват години в училище, без да научат нищо за парите. Резултатът е, че се учат да работят за пари..., но изобщо не се научават как да накарат парите да работят за тях", казва Кийосаки.

  "Пълно финансово преобразяване" от Дейв Рамзи

  Дългове, изтощителни вноски по кредити, тревога от нарастващите цени, почти никакви спестявания... Може би ви е познато. Но все пак има един сигурен начин да се излезе от това положение.

  Нарича се Пълно Финансово Преобразяване.

  Досега сте чували какви ли не примамливи схеми за бързо забогатяване и инвестиционни хитрости, от които ви дойдоха много оригинални идеи, обаче в джоба ви не остана нищо. Ако сте уморени от лъжи и фалшиви обещания, ето нещо съвсем различно – ясен и изпълним план, който ще промени отношението ви към цялата финансова система.

  Голямата грешка на родителите, когато говорят с децата за париАко има някой, който разбира колко важно е децата да бъдат научени на финансова отговорност, това е Уорън Бъфет

  "Мисли и забогатявай" от Наполеон Хил

  Когато "Мисли и забогатявай" се появява за пръв път през 1937 г., тя незабавно си спечелва славата на една от най-великите и вдъхновяващи книги на своето време. Творбата на Наполеон Хил става задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота и кариерата си.

  Макар че е писана преди толкова време, книгата е все още актуална и до днес.