Всеки предприемач навярно може да посочи книга, която е била вдъхновяваща за него като младеж. Илон Мъск, изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, също не прави изключение.

Желанието му да се занимава с технологии за чиста енергия и системи, които да позволят на човечеството да пътува в космоса, се зародило още когато бил тинейджър.

В книгата „Илон Мъск: Tesla, SpaceX и търсенето на фантастично бъдеще” с автор Ашли Ванс, предприемачът споделя кои книги са били голямо вдъхновение вдъхновение за него като тинейджър.

Мъск препоръчва научнофантастичната поредица от седем части „Фондацията” на легендарния Айзък Азимов, предава CNBC.

„Струва си да прочетете „Фондацията” на Азимов в реда, в който е написана”, казва Мъск.

Сагата на Азимов разказва за разпада и прераждането на огромна междузвездна империя във вселена на бъдещето.

„Урокът, който научих (от „Фондацията”), е, че човек трябва да се опита да предприеме набор от действия, които да удължат съществуването на цивилизацията, да сведат до минимум вероятността от „тъмни години” или да намали продължителността на „тъмните години”, ако има такива”, казва Мъск пред Rolling Stone през 2017 г.

Милиардерът посочва, че поредицата го е научила и на това, че „цивилизациите се движат на цикли”. Това го вдъхновило да изследва космоса и по-нататъшния „възходящ цикъл” на човечеството, казва той пред The Guardian през 2013 г.

„Ако имаме предвид, че това е първият път от 4.5 млрд. години, в който е възможно за човечеството да разшири живота отвъд Земята, изглежда, че би било мъдро да действаме, докато прозорецът е отворен, а да не разчитаме на това, че може да е отворен за дълго време”, казва Мъск.

Защо Илон Мъск може да е следващият най-богат човек в света?Илон Мъск, изпълнителният директор на компаниите Tesla и SpaceX, може да се превърне в най-богатия човек в света по-скоро, отколкото си мислите

Илон Мъск стартира SpaceX през 2002 г. Това се случва, след като младият Мъск създава X.com, който по-късно се превръща в PayPal, успявайки да го продаде за 1.5 млрд. долара на eBay.

„Поредицата „Фондацията” и Нулевият закон са фундаментални за създаването на SpaceX”, публикува Мъск в Twitter през 2018 г., имайки предвид Нулевия закон на Айзъм Азимов за роботиката.

През 2003 г. Мъск стартира Tesla, през 2016 г. дава начало на Neuralink, а през 2017 г. на Boring Company.

Нетното състояние на Илон Мъск възлиза на 42.3 млрд. долара, по данни на Forbes.