Tesla обяви планове да набере 2 млрд. долара от борсата чрез предлагане на нови акции, в опит да се възползва от сериозното поскъпване на книжата си през последните няколко месеца.

Компанията за електрически автомобили ще предложи 2.65 млн. броя акции, като изпълнителният директор Илон Мъск ще закупи дялове на стойност до 10 млн. долара, докато членът на борда на директорите и съосновател на софтуерния гигант Лари Елисън ще придобие нови акции на стойност до 1 млн. долара, предава Reuters.

Акциите на Tesla поскъпнаха тройно от октомври миналата година, когато компанията обяви печалба на тримесечна основа – нещо, което се случва твърде рядко.

Така пазарната капитализация на прозиводителя скочи до небето, като Tesla вече струва повече от General Motors и Ford Motor, взети заедно.

Мъск редовно посочва пред инвеститорите, че компанията не се нуждае от набиране на средства, за да покрие скъпите си инициативи, включващи стартиране на производството на нов модел, засилване на операциите в Китай и изграждането на първия си завод в Европа.

“Няма смисъл да набираме пари”, каза Мъск по време на представяне на финансовите резулати пред инвеститори в края на януари тази година, когато беше попитан дали Tesla ще се възползва от възходящото си движение на борсата, за да засили продукцията.

Тогава Мъск посочи, че компанията може да генерира достатъчно пари в брой и сама да финансира амбициозните си планове за разширяване.

“Разводняването на компанията, за да плати дълг, не звучи като много мъдър ход”, каза тогава Мъск.

По думите му Tesla трябва да произвежда повече батерии, за да засили продукцията, добавяйки, че някои проекти, като програмата за хибридни камиони, няма как да се развият без подобрение в батериите.

Tesla работи и по електрически пикап - ново поколение на модела Roadster, както и по екстрите си за автономно шофиране.

Решението за набиране на свеж капитал от борсата може и да идва като гръм от ясно небе за някои инвеститори, следили коментарите на Мъск в близкото минало, посочва анализаторът на Wedbush Даниел Айвс.

“По наше мнение, размерът на това предлагане е по-голям, отколкото мнозина са очаквали, но вярваме, че е умен ход на Мъск и борда да се възползват от това, че са в силна позиция”, смята Айвс.

Tesla, чийто дълг възлиза на 13.42 млрд. долара към края на 2019 г., обяви печалба на тримесечна база през януари, като това се случва за втори пореден път. От компанията посочват, че имат капацитета да извадят над половин милион автомобила през тази година.

Защо Илон Мъск може да е следващият най-богат човек в света?Илон Мъск, изпълнителният директор на компаниите Tesla и SpaceX, може да се превърне в най-богатия човек в света по-скоро, отколкото си мислите

Комапнията посочва, че ще използва средствата от публичното предлагане на акции за укрепване на балансовата си позиция и за общи корпоративни цели.

Tesla набра около 2.3 млрд. долара през май, за да стартира производството си в Китай, както и за разходи, свързани с разработката на нови модели.

След последното набиране на капитал, Tesla изгради завод за 2 млрд. долара в Шанхай и представи футуристичния пикап Cybertruck, който, меко казано, се прие с противоречиви мнения от потребители и анализатори.

Заводът в Шанхай достави първите си коли през миналия месец.