Tesla може да получи държавна субсидия от Германия за изграждането на завод в страната, посочва германският икономически министър.

„В разговорите ми с Илон Мъск (изпълнителен директор на Tesla), винаги съм бил ясен, че няма привилегии, но също така няма и дискриминация“, кзава министърът на икономиката Петер Алтмайер пред изданието Welt am Sonntag, цитирано от Reuters.

Германското правителство е отпускало финансова подкрепа за производството на батерии за електрически коли на местна почва, в опит да осигури работни места на фона на затягащите се правила за вредните емисии, които могат да свият търсенето на автомобили от по-старо поколение, като тези с дизелови двигатели, например.

Алтмайер посочва, че за да получат държавна субсиция, компаниите трябва да отговарят на редица изисквания по отношение на устойчивостта и ефективността на батериите.

„Освен това Германия трябва да бъде нещо повече от разширяване на работното място. Трябва да има и изследвания и разработки. Всички компании, които отговарят на тези критерии, имат шанс да бъдат подкрепени, включително Tesla“, добавя той.

Мъск спечели 13.5 млрд. долара от началото на годинатаБлагодарение на поскъпването на акциите на Tesla, Илон Мъск увеличи състоянието си повече от когото и да е било през настоящата 2020 г.

През ноември миналата година Tesla обяви, че ще изгради първия си завод в Европа именно в Германия.

Мощността ще се появи край Берлин, като ще произвежда батерии, двигатели и автомобили, стартирайки с модела Model Y.