Американските акции завършиха смесено в сряда, тъй като поредният ден на корпоративните финансови отчети даде на инвеститорите нова представа за това как компаниите се справят с икономическото забавяне и по-високите лихвени проценти, пише The Wall Street Journal.

S&P 500 се понижи за втори пореден ден, завършвайки на 4016.22. Dow Jones Industrial Average се покачи с 9,88 пункта до 33743,84, завършвайки с по-малко от 0,1% по-високо, след като прекара по-голямата част от деня на червено. Nasdaq Composite падна с 20,91, или 0,2%, до 11313,36.

Сезонът на финансовите отчети е в разгара си тази седмица, като инвеститорите получават актуализации за печалбите за четвъртото тримесечие от някои от най-големите имена на пазарите.


Tesla отчете противоречиво тримесечие, но Мъск е оптимист за бъдещето Приходите за трите месеца, приключващи на 31 декември, възлизат на 24,32 млрд. долара, при очаквания за 24,16 млрд.

Във вторник следобед Microsoft беше сред първите технологични гиганти, които докладваха резултатите си. Те показаха, че компанията регистрира най-бавния ръст на продажбите от повече от шест години.

Цената на акциите на Microsoft падна, което в съчетание с мрачните прогнози от други компании, сред които 3M, натежа на пазарите в сряда, отбелязва WSJ.

Акциите на Microsoft се понижиха с $1,43, или с 0,6%, до $240,61, въпреки че това е по-малък спад спрямо по-големите загуби по-рано през деня. Акциите на

Apple паднаха с 67 цента, или 0,5%, до $141,86. Тези на Alphabet се понижиха с $2,48, или 2,5%, до $95,22.

Отчетите, публикувани рано в сряда, не успокоиха много инвеститорите, допълва WSJ. Boeing изненада пазарите с тримесечна загуба, но акциите се възстановиха до 212,68 $ или с 0,3% за деня. Акциите на Abbott Laboratories загубиха 1,53 долара, или 1,4%, до 111 долара, след като продажбите им паднаха, повлечени надолу от спада в търсенето на комплектите за тестване на Covid-19 на компанията.

Добро представяне направи AT&T, чиито акции поскъпнаха с $1,26, или 6,6%, до $20,42. Телекомуникационната компания заяви, че е добавила безжични абонати през последното тримесечие и планира да продължи инвестициите си в 5G.


Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

Очаква се обявяването на тримесечните резултати на компаниите през следващите седмици да окаже силно влияние върху посоката на фондовия пазар в САЩ, който започна 2023 г. със силни печалби. S&P 500 се повиши с 4,6% тази година, докато фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite скочи с 8,1%, припомня WSJ.

Тези печалби до голяма степен се дължат на нарастващите доказателства, че инфлацията може да е достигнала своя връх в САЩ и очакванията, че

Федералният резерв ще забави темпото на повишаване на лихвените проценти на заседанието си следващата седмица. Това рали обаче може да бъде прекъснато, ако корпоративните резултати се окажат лоши, предупреждават инвеститорите. Печалбите за четвъртото тримесечие на компаниите от S&P 500 се очаква да паднат с 4,9%, според данните на FactSet, които отчитат както действителните, така и очакваните резултати.

„Печалбите са първият голям тест за пазарите тази година“, каза Емануел Кау, ръководител на европейската капиталова стратегия в Barclays, цитиран от WSJ.

В Европа индексът Stoxx Europe 600 също отслабна, падайки с 0,3%, допълва изданието.

Азиатските индекси отбелязаха предимно повишение, като японският Nikkei 225 се покачи с около 0,4%, а южнокорейският Kospi Composite - с 1,4%. В Индия индексът S&P BSE Sensex се понижи с 1,3%, след като Hindenburg Research публикува скептичен доклад за компании, свързани с най-богатия човек в Индия Гаутам Адани.

Пазарите в Хонконг и Китай остават затворени заради Лунната Нова година.