Акциите в американската търговия се понижиха в сряда, обръщайки ралито от предишната сесия, тъй като инвеститорите анализираха коментарите след изказването на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл за траекторията на лихвените проценти.

S&P 500 отстъпи с 46,14 пункта, или 1,1%, до 4117,86, ден след като бенчмарк индексът скочи с 1,3%.

Dow Jones Industrial Average падна с 207,68 пункта, или 0,6%, до 33949,01.

Nasdaq Composite Index загуби 203,27 пункта, или 1,7%, до 11910,52. Във вторник и трите индекса затвориха с повишение, припомня The Wall Street Journal.

След изявлението на Пауъл във вторник, управителят на Фед Кристофър Уолър каза, че централната банка ще трябва да поддържа паричната политика достатъчно рестриктивна няколко години, за да намали инфлацията. Той добави, че увеличението от четвърт процентен пункт, одобрено от Фед, „изглежда като правилното ниво за коригиране на политиката“.

Трейдърите ще продължат да следят всякакви промени в нагласите на Фед след по-силния от очакваното доклад за работните места от миналата седмица, който предизвика опасения, че централната банка може в крайна сметка да затегне паричната политика повече от очакваното.

Пазара на фючърси показва, че инвеститорите не са променили драстично очакванията за лихвените проценти през последните дни. Данните на CME Group показват, че те вярват, че Фед ще вдигне лихвените проценти с още четвърт процентен пункт през март.

Доходността на съкровищните облигации се понижи в сряда, което е още един знак за очакванията на инвеститорите за лихвените проценти. Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ падна до 3,652% от 3,673% във вторник. Тази на 2-годишните, които са по-чувствителни към краткосрочните очаквания за лихвените проценти, падна до 4,452% от 4,469%. Доходността пада, когато цените на облигациите се повишават.

Председателят на Фед Джером Пауъл се готви за по-дълга борба с инфлацията Процесът на понижаване на инфлацията до целта от 2% вероятно ще отнеме

Инвеститорите също така получиха още една порция корпоративни финансови отчети.

Акциите на Uber скочиха с $1,93, или 5,5%, до $36,83, след като компанията отчете ръст на приходите и коригираните печалби през последното тримесечие – резултат от увеличеното използване на услугите ѝ въпреки инфлацията.

Акциите на CVS Health се повишиха с $2,98, или 3,5%, до $88,96, след като стана ясно, че компанията ще придобие Oak Street Health при оценка от около $10,6 милиарда и заяви, че приходите и печалбите ѝ са нараснали благодарение на добрите резултати при услугите ѝ, свързани със застраховането и фармацията.

Междувременно акциите на Манчестър Юнайтед скочиха с $2,22, или 11%, до $23,34, след съобщението, че катарски инвеститори наддават за купуването на британския футболен клуб.

В Европа Stoxx Europe 600 се покачи с 0,3%, докато повечето индекси в Азия завършиха предимно надолу. Китайският Shanghai Composite загуби 0,5%, хонконгският Hang Seng се понижи с 0,1%, а японският Nikkei 225 отстъпи с 0,3%.