Продажбите на дребно в САЩ сa скочили с 3% през януари, като потребителите са увеличили разходите си за превозни средства, мебели, облекло и заведения за хранене, показват предварителните данни на Министерството на търговията в САЩ.

Без да се вземат предвид продажбите на автомобили, показателят отчита ръст от 2,3%.

Данните са по-добри от очаквания от анализаторите растеж от 1,9% за януари, посочва CNBC.

Това е първи месец с нарастване на продажбите от октомври 2022 г. и регистрира най-голямото увеличение от март 2021 г.

Продажбите на храните и напитки в заведенията са нараснали със 7,2%, като те са групата с най-сериозно увеличение.

Дилърите на моторни превозни средства и части за тях отчита ръст от 5,9% на показателя.

Търговците на мебели и обзавеждане за дома отчитат ръст от 4,4%.

Дори при ръст от 2,4% на цените на бензина, приходите в бензиностанциите остават без промяна.

Онлайн търговците на дребно отбелязват ръст от 1,3%, а магазините за електроника и уреди отчитат увеличение на продажбите от 3,5%.

Общият обем на продажбите през януари достига 697 млрд. долара.

Bank of America съобщи, че плащанията с дебитни и кредитни карти са се увеличили с 5,1% през януари в сравнение с предходната година, докато увеличението през декември е било от 2,2%.

„Потребителите са в доста прилична форма“, казва Джоел Нароф, президент на Naroff Economics LLC, цитиран от WSJ. По думите му, когато хората се чувстват сигурни за работата си, резултатът е нарастване на потребителските разходи.

Тимъти Бойл, главен изпълнителен директор на производителя на зимно облекло Columbia Sportswear, коментира, че компанията му се възползва от тенденцията хората да носят по-небрежни дрехи в офиса или на отдалечени работни места, пише още WSJ.

„Потребителите със сигурност са готови и могат да харчат за продукти, които искат“, казва той.

Отчетът за продажбите на дребно е само частична картина на разходите, тъй като не включва много други като свързаните с пътувания, жилища и комунални услуги. Министерството на търговията ще публикува своя месечен отчет, който включва по-пълни данни за разходите по-късно този месец.

Скромно охлаждане на инфлацията в САЩ, пазарите очакват нов скок на лихвитеПазарите се готвят за нови повишения на лихвите от страна на Фед

На фона на тези показатели основните индекси на Уолстрийт откриха днешната си търговска сесия със спад. По-високите от очакваното данни за продажбите на дребно идват след неочаквано добрия доклад за заетостта през януари, показвайки, че икономиката на САЩ остава силна. Това дава повод на Федералния резерв да продължи да покачва основните лихвени проценти.

Централната банка повишава агресивно лихвите от миналия март в опит да забави икономиката и да намали инфлацията.

Вчера стана ясно, че индексът на потребителските цени се е покачил с 6,4% през януари спрямо година по-рано, което е малко по-малко от 6,5% през декември, но все още доста над целта на Фед от 2% инфлация.