Централната банка на Япония започва днес двудневна среща, посветена на паричната политика, на фона на нарастващата доходност на японските държавни облигации и силна йена.

Много икономисти очакват Bank of Japan да отмени своята политика за контрол на кривата на доходността на облигациите, съобщи CNBC, цитирана от БТА.

През декември централната банка в Токио разшири границите, в които може да се променя доходността на 10-годишните облигации, до от +0,5 до -0,5 процентни пункта. Оттогава доходността на 10-годишните японски облигации надхвърлили горната граница на новия диапазон на няколко пъти.

Nikkei съобщи в понеделник, че Японската централна банка е закупила държавни облигации на стойност над 2 трилиона йени (15,6 милиарда долара), след като кривата на доходност на 10-годишните облигации надхвърли 0,5% през две последователни сесии.

Японските акции падат, но Китай показва признаци на оптимизъмПредставянето на останалите азиатски пазари е смесено, а борсите в САЩ са затворени за Деня на Мартин Лутър Кинг

Доларът се понижи с почти 14% спрямо йената през последните три месеца, а доходността на 10-годишните японски облигации скочи от 0,256% към 19 декември до около 0,502% вчера.

Експерти на Bank of America очакват Японската централна банка да запази референтния си лихвен процент непроменен - на ниво от 0,1%. Решението трябва да бъде оповестено утре.

Според тях обаче е възможно банката напълно да отмени политиката си за контрол на кривата на доходността на държавните облигации.

„Според нашия основен сценарий очакваме задържане на лихвите и виждаме значителен риск централната банка да обяви края на контрола на кривата на доходност на държавните облигации, тъй като смущенията на пазарите на облигации, които предизвикаха промените при контрола на доходността на 10-годишните облигации през декември, са се влошили значително.“ Това написа неотдавна в доклад Изуми Девалиер, главен икономист за Япония на Bank of America.

Фед и инвеститорите се разминават в прогнозите си за лихвените ниваНа заседанието си миналия месец представителите на Фед прогнозираха, че лихвените проценти ще продължат да се повишават през пролетта

"Разговорите с нашите клиенти предполагат, че местните инвеститори сега виждат премахването на контрола като възможно", пишат икономистите, добавяйки, че валутните пазари вече са оценили подобна стъпка. Те отбелязаха, че това вероятно ще се разглежда от пазара като подобно на повишаване на лихвите.

Ако централната банка реши да остави лихвените проценти непроменени, то това би било положително за японските акции. Според експертите на Bank of America обаче премахването на политиката за контрол на кривата на доходност може да доведе до рязък спад на основните борсови индекси в Япония.

В нашия основен рисков сценарий, при който централната банка премахва контрола на кривата на доходността на облигациите, ние смятаме, че широкообхватният борсов индекс TOPIX може да спадне с до 3% в близко бъдеще, но ключови сектори, чувствителни към промените на лихвените проценти, например банковия сектор, биха се представили по-добре, посочват американските експерти.

Пол Макел, глобален ръководител на отдела за валутни изследвания на британската HSBC, каза, че очаква през първото тримесечие на 2023 г. Bank of Japan да разшири диапазона, в който може да се променя доходността на 10-годишните облигации, така че да бъде от +0,75% до -0,75%. Очаква се гуверньорът на банката Харухико Курода да се оттегли от поста в началото на април.