Централните банки, които дълги години смятаха неяснотата за основна част от своя занаят, се опитват да откажат света от предсказуемостта, която възпитаваха в продължение на 15 години, предварително оповестявайки своите намерения по отношение на лихвените проценти, и да се върнат към времето, в което изненадващите промени в тяхната политика бяха по-скоро норма, пише в свой анализ Reuters.

Според изданието тази промяна е продиктувана от признанието, че продължаващата висока инфлация може да изисква по-високи и по-чести промени в лихвените проценти, отколкото това се случваше от 2007 г. насам, когато финансовата криза в САЩ откри ерата на силни и често подробни насоки на централните трезори.

"Цената на комуникацията е свързана с погрешното тълкуване, а също така тя може да ограничи гъвкавостта", коментира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по време на форум на Фед миналия месец. "Трябва да използваме бъдещите насоки пестеливо, когато курсът на политиката е сравнително добре разбран, или, напротив, е толкова зависим от несигурното бъдещо, че наистина малко конструктивни неща могат да бъдат казани."

МВФ прогнозира трайно висока инфлация и слаб растеж за региона до 2024 г.До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива, прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа Кристалина Георгиева
Сегашният момент е такъв - централните банки на развитите страни все още се опитват да овладеят най-високата инфлация от 40 години насам, като насочват лихвените проценти към нива, които могат да свършат работа, но не са сигурни къде точно се намира тази ставка и как ще реагират местните им икономики.

Целенасочени стъпки

Усилията на политиците да върнат часовника назад - към времето, когато говореха за рискове и перспективи, но не разкриваха толкова подробно паричната си политика, започват трудно, категорични са от Reuters и добавят:

“Централните банки на Австралия и Канада демонстрираха зараждащия се модел миналата седмица, когато, без почти никакви предварителни усилия за насочване на обществените очаквания, възобновиха повишаването на лихвените проценти, след като инфлацията се оказа по-устойчива от очакваното. И двете банки бяха задържали лихвите на стабилни нива от началото на годината”.

През февруари Английската централна банка също премахва изричните си указания и обвързва решенията си с данните за инфлацията. И, тъй като цените продължават да се покачват, инвеститорите очакват още увеличения на лихвените проценти, а при толкова неясни перспективи управителят на институцията Андрю Бейли избягва да ги насочва в друга посока.

Няма признаци, че големите централни банки ще спрат повишаването на лихвитеТвърдата основна инфлация, стегнатите пазари на труда и изненадващо устойчивата световна икономика карат някои икономисти да преразгледат очакванията си
За разлика от тях Японската централна банка, която все още се бори за повишаване на трайно слабата инфлация, оставя основната част от насоките си без промяна с обещанието за "търпеливо" поддържане на разхлабените финансови политики.

Европейската централна банка на свой ред заявява, че е възприела подход "среща по среща" и категорично се обявява срещу “връщането към явните предварителни насоки за лихвените проценти". Но на практика официалните лица са предоставили толкова силни насоки - "насочваща тенденция", както те ги наричат, че пазарите са заложили почти 100% вероятност за увеличение на лихвите на следващата среща на 15 юни.

Междувременно Фед също е изправен пред трудни решения по време на срещата си тази седмица. Въпреки че през май Пауъл предупреди, че най-силните форми на предварителни насоки не са полезни, когато длъжностните лица не са толкова сигурни за перспективите, на срещата си на 13-14 юни централните банкери на САЩ все пак ще трябва да публикуват тримесечни прогнози, които включват точкови оценки за ставката на федералните фондове в края на годината.

Точков сюжет

Създаден като инструмент за прозрачност, който да показва как според длъжностните лица икономиката вероятно ще се развива, т.нар. точков график често се тълкува като насоки за определяне на лихвения процент - ситуация, която според бившия председател на Фед Бен Бернанке "не е идеална" за взимащите решения, които не искат да се обвързват.

2023: От ерата на глобализацията към ерата на нестабилността Гаранциите, че доставките няма да бъдат прекъснати, стават поне толкова важни, колкото и цената
"Хората през цялото време не разбират разликата между ангажимент и прогноза", казва Бернанке по време на форума на Фед миналия месец.

Ако прогнозите показват повишаване на основния лихвен процент по-късно тази година, длъжностните лица вероятно ще се изправят пред въпроси дали ще постъпят според очакванията и ще задържат лихвите стабилни на заседанието си през юни. Ако не се очаква повишение на лихвения процент, те ще бъдат изправени пред въпроси за това, че не са реагирали на последните данни, показващи силна инфлация, въпреки че са обещали да бъдат "зависими от данните".

В заключение информационната агенция цитира президента на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, според когото “сегашният цикъл на затягане е завръщане към един вид обикновена парична политика - данните постъпват и показват, че трябва да се повишат или понижат лихвите, и вие правите това по подходящ начин. Като през 90-те години, когато комуникацията на централните банки беше по-ограничена”.