Когато човек чуе словосъчетанието „швейцарска банка“, първата му асоциация е за нещо стабилно и консервативно. Сега обаче Швейцарската национална банка (SNB – един от символите на тази успокояваща консервативност, се сблъсква с призиви за преразглеждане на начина си на управление, съобщава Reuters.

Критиците твърдят, че в ръцете на нейния председател Томас Джордан е концентрирана твърде много власт и че е необходима по-голяма прозрачност.

Финансовата институция изигра важна роля в спонсорираното от държавата спасяване на Credit Suisse, като предостави 250 млрд. швейцарски франка (280 млрд. долара) ликвидност, за да улесни поглъщането ѝ от UBS. В по-широк икономически план паричната политика на банката доведе до натрупване на баланс от близо 900 млрд. швейцарски франка, което се равнява на 113% от швейцарското икономическо производство, посочва информационната агенция и добавя:

„Всичко това породи опасения относно концентрацията на власт в тричленния управителен съвет на Швейцарската национална банка, надзираван от Джордан, който е значително по-малък от екипите за разработване на политики на други големи централни банки и има много по-голяма свобода на действие в процеса на вземане на решения“.

В рамките на мандата си Джордан, който ръководи управителния съвет от 2012 г. насам, премахва обвързването на швейцарския франк с еврото и въвежда най-ниските лихвени проценти в света, преди да се присъедини към другите централни банки в затягането на политиката заради инфлационния натиск.

„Високомерие, каквото не сме виждали“: Защо централните банки губят довериеНараства безпокойството относно начина, по който централните банки по света се борят с инфлациятаонна криза


Притесненията, свързани с начина на управление на швейцарския трезор, повдига казус, свързан с търсенето на заместник на Андреа Мейхлер, първата жена в управителния съвет на институцията. Тя напуска в края на юни и се появяват призиви да бъде наследена от независим кандидат от женски пол.

"При сегашния състав на управителния съвет на Швейцарската национална банка се притеснявам, че има силна концентрация на власт в много малко ръце и твърде силна роля на председателя", заявява пред Reuters Селин Видмер, депутат от социалдемократите.

Видмер също така се застъпва за разширяване на управителния съвет от трима на пет или седем членове и отбелязва, че в по-общ план са липсвали въпроси относно ролята на централната банка в спасяването на Credit Suisse, както и плановете ѝ за банковото регулиране в бъдеще.

Мненията ѝ е подкрепено от членове на други партии.

"Вероятно разширяването на управителния съвет от трима на петима членове е добра идея", заявява Кристиан Лушер, депутат от дясноцентристите „Свободни либерали“ и бивш председател на парламентарната комисия по икономика, цитиран от информационната агенция.

Депутатът от Зелената партия Герхард Андрей, настоящ член на парламентарната комисия по финанси, пък заявява, че сегашната структура на SNB не е "много по-различна от тази преди 100 години".

Инвеститори на Credit Suisse оспорват отписването на облигации за $17 млрд.Притежателите на AT1 облигации искат решението за отписване да бъде отменено


"Въпреки че тя свърши доста добра работа за стабилизиране на цените и инфлацията, трябва да се развива и да има по-голямо разнообразие, за да се справи с предстоящите предизвикателства", казва той.

Въпросът в крайна сметка трябва да бъде решен от швейцарския парламент.

Още аргументи

От SNB Observatory, група икономисти, създадена да стимулира дебат за бъдещето на управленската структура на SNB, изказва на свой ред мнението, че малкият състав означава, че на върха на централната банка има централизирано мислене.

Иван Ленгвайлер от Базелския университет заявява, че твърде много служители на SNB са прекарали цялата си кариера в нея, което е особен риск в случаите на Джордан и неговия заместник Мартин Шлегел, чиято професионална кариера преминава изцяло в централната банка.

"И двамата са много компетентни, но това е балон, те нямат външен опит", казва Ленгвайлер. "Наистина трябва да има ограничения на мандата."

След кризата с Credit Suisse: Швейцария се разделя с имиджа на банков райЗакони, при които акционерите и парламентаристите нямат право на глас, ще навредят на авторитета на страната


Контрааргументи

Но има и контрааргументи. Томас Щуцки, бивш ръководител на отдела за управление на активите в Швейцарската централна банка, например заявява, че е типично председателите на централните банки да доминират при вземането на решения.

"Няма съмнение, че Томас Джордан е прекалено силна личност, но той е председателят - този, който носи отговорността за решенията", казва Щуцки, който сега е главен инвестиционен директор в St Galler Kantonalbank, пред Reuters.