Deutsche Bank отчете нетна печалба от 1,158 милиарда евро за първото тримесечие, излизайки от бурния месец, в който беше обхваната от пазарни страхове заради глобална банкова криза.

Нетната печалба, подлежаща на разпределение между акционерите, е значително над консенсусната прогноза от 864,54 млн. евро, изготвена чрез допитване до анализатори на Reuters и е по-висока от 1,06 млрд. евро, отчетени за първото тримесечие на 2022 г., припомня CNBC.

Това отбеляза 11-то поредно тримесечие на печалба за германския кредитор след приключването на мащабния план за преструктуриране, започнал през 2019 г. с цел намаляване на разходите и подобряване на рентабилността.

"Резултатите за първото тримесечие подчертават, че сме на път да постигнем или надхвърлим целите си за 2025 г.", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Шевинг.

"Стремим се да ускорим изпълнението на стратегията си чрез редица мерки, обявени днес: повишаване на амбициите ни за оперативна ефективност, повишаване на капиталовата ефективност с цел повишаване на възвръщаемостта и подпомагане на разпределението на средства между акционерите, както и използване на възможностите за преизпълнение на целите за ръст на приходите."

Deutsche Bank свива борда и започва съкращения на работни местаЦелта е по този начин да се спестят разходи

Докладът обаче отчита, че депозитите са намалели през тримесечието до 592 млрд. евро от 621,5 млрд. евро в края на 2022 г.

Банката заяви, че спадът е "обусловен от засилената ценова конкуренция, нормализирането от повишените нива през предходните две тримесечия и пазарната волатилност в края на тримесечието.

На фона на тези резултати, банката обяви съкращения на служители и отчете по-рязък от очакваното 19% спад на приходите на годишна база.

"В момента банката прилага допълнителни мерки за повишаване на ефективността на фронт-офиса и инфраструктурата", се казва в доклада. "Те включват строги ограничения за наемане на служители в областите, които не са насочени към обслужване на клиенти, целенасочено намаляване на управленските нива и допълнително съкращаване на технологичния център в Русия."

Преодоляването на очакванията за приходите следва нетната печалба от 1,8 млрд. евро за последното тримесечие на 2022 г., която значително надхвърли очакванията и доведе годишния нетен доход на банката до 5 млрд. евро.

Без паника: Deutsche Bank няма да е следващата Credit SuisseАнализатори недоумяват защо банката се превърна в следващата мишена на пазара

Въпреки това несигурността около макроикономическите перспективи, заедно с по-слабите от очакваното резултати на инвестиционната банка, запазиха предпазливостта на търговците по отношение на акциите на компанията.

Пазарните сътресения, предизвикани от срива на базираната в САЩ Silicon Valley Bank в началото на март, който в крайна сметка доведе до спешното спасяване на Credit Suisse от страна на UBS, за кратко обхвана и Deutsche Bank в края на миналия месец.

Акциите й, регистрирани във Франкфурт, рязко се сринаха, а суаповете за кредитно неизпълнение - форма на застраховка за притежателите на облигации на дадена компания срещу нейното неизпълнение - рязко нараснаха, което накара германския канцлер Олаф Шолц публично да разсее опасенията на пазара, припомня още CNBC.

Финансовият директор Джеймс фон Молтке заяви пред медията, че сътресенията в банковия сектор през март са позволили на банката да докаже своята стабилност пред скептичния пазар.

"Със сигурност през март имахме интересна пазарна среда. Бяхме подложени на изпитание и мисля, че положителната страна е, че го издържахме, при това с лекота", каза той. "Пазарът търсеше уязвими места в банките след тази изненада от регионалния банков сектор на САЩ. Търсеше загуби от ценни книжа, проблеми с лошото управление на лихвените проценти, експозиции към търговски недвижими имоти и много други характеристики.", обяснява експертът.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

Според него, пазарните участници са видели силен и печеливш бизнес модел, стабилен баланс и депозитна база, "много умерен" и "добре гарантиран" портфейл от търговски недвижими имоти и "липса на краткосрочни нужди от финансиране".

След необходимостта от спешното спасяване на Credit Suisse от страна на UBS, фон Молтке изразява предположения, че Deutsche Bank ще бъде "естествен бенефициент на последиците" от колапса на изпадналия в затруднение швейцарски кредитор.

"Възхищаваме се на мениджърския екип на UBS и смятаме, че този конкурент ще стане по-силен с течение на времето. Но в същото време, очакваме възможности за диверсификация към клиентите на кредитора и смятаме, че сме естествена дестинация за тях. Добре позиционирани сме и ще се възползваме от това.", допълва той.