UBS отчете 52% годишен спад на нетната печалба на фона на наследен съдебен спор, но твърди, че е „източник на стабилност“ за своите клиенти по време на периоди на висока несигурност, пише CNBC.

Това са първите резултати на банката след обявяването на придобиването на конкурента ѝ Credit Suisse.

UBS съобщи, че нетната ѝ печалба възлиза на 1,03 милиарда долара за първото тримесечие на 2023 г., което е доста под очакванията на анализаторите за близо 1,75 милиарда долара за периода, според Refinitiv.

Ударът в печалбата се дължи на увеличените провизии от 665 млн. долара след съдебен спор за ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджио Ермоти, който се завърна на поста, който вече е заемал, коментира: „Ние сме в напреднали дискусии. Надявам се, че можем да затворим тази 15-годишна глава много скоро.“

Ермоти също така описва последните резултати като „много солидни“.

UBS връща бившия главен изпълнителен директор Серджо Ермоти Ралф Хамерс се оттегля, докато швейцарският кредитор навлиза в нова ера след сделката с Credit Suisse

Ето и други акценти от тримесечието на UBS:

Приходите са достигнали 8,75 милиарда долара срещу 9,38 милиарда преди година.

Оперативните разходи са 7,2 милиарда долара спрямо 6,6 милиарда долара през 2023 г.

Капиталовото съотношение CET 1, мярка за банковата платежоспособност, е достигнало 13,9% спрямо 14,1% миналата година.

Кредиторът съобщи също, че е привлякъл 28 милиарда долара в своето звено за управление на лично богатство, от които 7 милиарда долара са регистрирани през последните 10 дни на март - след обявяването на сделката с Credit Suisse.

Днес е последното годишно общо събрание на погълнатата от конкурента си UBS банка

Акциите на UBS скочиха с повече от 10% след новината, че купува закъсалия си швейцарски конкурент миналия месец. По това време UBS заяви, че сделката, с посредничеството на швейцарските регулатори, ще създаде „водеща глобална банка за управление на лично богатството“ с над 5 милиарда долара общо инвестирани активи.

Анализаторите от Barclays обаче казаха, че пазарът „значително подценява“ сложността на интегрирането на Credit Suisse в UBS, коментира Reuters.

Сливането трябва да приключи през второто тримесечие, каза Ермоти пред CNBC преди няколко дни.

„През следващите няколко седмици ще предефинирам нашия целеви оперативен модел за бъдещето“, добави той. По думите му сливането с Credit Suisse не е „рискова“ сделка и ще има стойност за акционерите.