UBS връща бившия главен изпълнителен директор Серджо Ермоти

1518
UBS връща бившия главен изпълнителен директор Серджо Ермоти

© Getty Images / 62-годишният Серджо Ермоти ръководи UBS в продължение на девет години - в периода 2011-2020 г.

UBS Group заяви, че Серджо Ермоти ще се върне като главен изпълнителен директор на швейцарския банков гигант, който навлиза в нова ера с поглъщането на Credit Suisse Group.
 
62-годишният Ермоти, който ръководи UBS в продължение на девет години (в периода 2011-2020 г.), ще започне на 5 април след годишното общо събрание на банката, се казва в съобщението.
 
Той ще наследи настоящия главен изпълнителен директор Ралф Хамърс, който ще остане като съветник за преходен период. Банката му благодари за ръководството и за ролята му в скорошната сделка за придобиването на Credit Suisse.
 
UBS заяви, че бордът ѝ е решил да смени своя главен изпълнителен директор „в светлината на новите предизвикателства и приоритети“, пред които е изправена банката след споразумението да купи Credit Suisse по-рано този месец. Сделката, която бе осъществена с посредничеството на швейцарските власти с цел предотвратяване на по-широка банкова криза, събра две системно важни глобални финансови институции, които имат операции в много държави и много припокриващи се бизнеси.
 

Серджо Еромти започва кариерата си в частната Corner Bank, а пробивът му идва още през 1987 г., когато разработва дейността на Merril Lynch на швейцарските капиталови пазари от нулата, пише Reuters.

През 2011 г. той влиза в екипа на UBS, след като му е отказана най-високата позиция в италианската банка UniCredit. 6 месеца след постъпването си той е назначен за изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на фона на търговски скандал, струващ на банката 2,3 милиарда долара, а малко по-късно заема поста за постоянно и остава на него до 2020 г.
 
На Серджо Ермоти се приписва препозиционирането на стратегията на UBS и фокусирането ѝ върху по-малко рискови бизнеси, след като банката претърпя големи загуби по време на световната финансова криза. Тази трансформация включва свиване на инвестиционното подразделение на UBS и изграждане на звената за управление на лично богатство и активи, допълва WSJ.
 
Поглъщането на Credit Suisse от UBS за 3,2 милиарда долара ще доведе до друга голяма промяна в стратегията на най-големия кредитор в страната, коментира още изданието. UBS ще трябва да разбере как да интегрира Credit Suisse в своя бизнес, кои подразделения да намали, както и да успокои клиентите, служителите и инвеститорите.
 
„Настоящата задача е спешна и предизвикателна“, каза в изявление Ермоти, който е швейцарски гражданин.
 
Хамерс, който е холандец, каза, че съжалява, че напуска UBS, „но обстоятелствата са се променили по начини, които никой от нас не е очаквал“. Той каза, че се оттегля в интерес на обединените финансови институции и техните заинтересовани страни, които включват Швейцария и нейния финансов сектор.

Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg