Международният валутен фонд (МВФ) очаква растеж на световната икономика от около 3% годишно през идните 5 години.

Това заяви управляващият директор на организацията Кристалина Георгиева, предаде Reuters, цитирана от БТА.

Посоченият темп е доста под средното ниво в исторически план от 3,8% годишно, което може да окаже натиск върху капиталовите потоци.

Правителствата, най-вече в страните с нововъзникващи пазари, ще трябва да затегнат фискалната политика, за да задържат дълга под контрол и да подпомогнат борбата с инфлацията, каза Георгиева по време на икономическа лекция.

По думите й, властите ще бъдат изправени пред по-нататъшно затягане на финансовите условия на фона на устойчивата инфлация.

МВФ очаква 7% глобална инфлация през 2023 г., заяви Кристалина ГеоргиеваПредвид това, МВФ препоръчва на централните банки да поддържат строга парична политика

Припомняме, че МВФ прогнозира ръст на световния БВП от 2,8 % през 2023 г. и 3% през 2024 г., като продължаващата инфлация и натискът върху финансовия сектор ще увеличат несигурността на световната икономика, коментира преди месец Кристалина Георгиева пред The Astana Times.

"Високите нива на дълга, геоикономическата фрагментация и изменението на климата поставят значителни предизвикателства. Това помрачава перспективите на всички - особено на най-уязвимите", допълни управляващият директор на МВФ.

Очаква се глобалната инфлация да бъде 7% през 2023 г., като вероятно няма да спадне до целевите стойности на централните банки преди 2025 г.

Предвид това МВФ препоръчва на централните банки да поддържат строга парична политика.