Широкият американски индекс S&P 500 се изкачи в сряда до нов рекорд, пробивайки над 5600 пункта за първи път, след като рязкото покачване на акциите в сектора на полупроводниците поведе пазара нагоре.

S&P 500 скочи с 1,02%, затваряйки на 5633,91 и отбелязвайки печалби за седми пореден ден.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,18%, като също достигна най-високата си стойност за всички времена, затваряйки на 18 647,45.

Това е 37-мото рекордно затваряне за S&P 500 и 27-ото за технологичния Nasdaq от началото на 2024 г.,отбелязва CNBC.

Индустриалният Dow Jones добави 429,39 пункта, или 1,09%, за да затвори на 39 721,36.

Акциите на компаниите в сегмента на чиповете бяха сред най-големите печеливши в търговската сесия в сряда.

Тайванската TSMC добави 3,5%, след като резултатите за приходите ѝ за периода април-юни изпревариха прогнозите на Уолстрийт.

Qualcomm се повиши с 0,8%, а Broadcom нарасна с около 0,7%.

AI любимецът Nvidia се покачи с 2,7%.

Акциите на Apple се повишиха с 1,9%, тези на Microsoft поскъпнаха с 1,5%.

Tesla продължи своя обрат след дълъг период на забавяне на фондовия пазар. Акциите на производителя на електрически превозни средства се покачиха с 0,4% в 11-та поредна сесия нагоре, насочвайки се към положителна територия за годината.

Тази динамика идва, докато инвеститорите очакват нови данни за инфлацията в САЩ в четвъртък с публикуването на доклада за индекса на потребителските цени за юни.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакват ръст на ИПЦ от 0,1% на месечна база и ръст от 3,1% на годишна. Основният ИПЦ, който изключва цените на енергията и храните, се очаква да се е увеличил с 0,2% спрямо предходния месец и 3,4% спрямо година по-рано.

Данните за инфлацията ще последват коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл по време на двудневното му изслушване в Конгреса, които подхраниха надеждите на инвеститорите за намаляване на лихвените проценти през втората половина на годината.

Пауъл не даде сигнал, че е възможно намаляване на лихвените проценти на срещата на Фед по-късно този месец, но участниците на пазара така или иначе вече очакват, че централната банка може да започне да намалява лихвите чак на срещата на централните банкери през септември.

Все пак, за наблюдателите на Фед последните коментари на Пауъл са забележителни, защото показват, че летвата за намаляване на лихвите може да е по-ниска, отколкото беше само преди няколко месеца.

„Пазарът изразява увереност, че Фед може да постигне очакваното меко кацане и да намали инфлацията по-близо до целта си от 2%, без да се изпадне в рецесия“, казва пред The Wall Street Journal Ханк Смит, ръководител на инвестиционната стратегия в Haverford Trust. „Мисля, че това е основното, което движи пазара тази година“, добавя той.

В Европа фондовите борси затвориха с повишение търговията в сряда на фона на успокояващата се политическа ситуация във Франция. Лондонският FTSE 100 отчете ръст от 0,66%, във Франкфурт DAX се покачи с 0,94%, парижкият CAC 40 спечели 0,86%. Паневропейският Stoxx 600 приключи деня с 0,91% нагоре.