Вероятността от срив на фондовия пазар в САЩ в момента е под средната, показва прогноза на State Street Associates, която се основава на изследване на професора от Харвардския университет Робин Грийнууд.

Вероятността за спад от 40% в даден момент през следващите две години - оперативната дефиниция на срив, която финансистите на State Street използват - се изчислява на 18% - това е по-ниско ниво от средната петгодишна прогнозна вероятност от 26%.

Същото заключение важи и за сектора на високите технологии, който дава някои от най-динамичните възвръщаемости напоследък и е във фокуса на много от прогнозите за балона на Уолстрийт. State Street изчислява, че вероятността от катастрофа в този сектор е с четири процентни пункта по-ниска от средната петгодишна стойност.

Повечето от анализаторите, които прогнозират балон на американските фондови борси, не работят с точна дефиниция за такъв и нямат строги критерии за това какво представлява неговото спукване, посочва в коментар за MarketWatch пазарният наблюдател Марк Хълбърт. Той цитира Уил Гьотцман от Йейлския университет, според когото прогнозите за балони ни казват повече за анализатора, който прави прогнозата, отколкото обективните вероятности за срив.

Вероятностите за срив според State Street са функция на представянето на фондовия пазар в САЩ през последните две години. С нарастването на ефективността в миналото нараства и вероятността от последващ срив. Когато последващото двегодишно увеличение е 100%, например, вероятността от последващ срив е близо до 50%. Когато последващото увеличение е 150%, „сривът е почти сигурен“.

През последните две години индексът S&P 500 генерира кумулативна възвръщаемост от 48,9% - далеч по-малко от ръстовете, които са свързани със значително повишена вероятност от срив, отбелязва Марк Хълбърт.

Пазарният наблюдател на MarketWatch обръща внимание и на един от основните аргументи, изтъквани от онези, които смятат, че балонът е неизбежен: огромната разлика във възвращаемостта между S&P 500, претеглен по пазарна капитализация индекс, и неговата равнопретеглена версия. От началото на годината първата версия превъзхожда версията с равно тегло с над 10 процентни пункта. Миналата година нейното превъзходство беше над 12 процентни пункта.

Тази разлика предполага, че представянето на претегления по пазарна капитализация S&P 500 е станало все по-зависимо от най-големите акции в индекса. Много анализатори смятат, че такава концентрация е знак за нездравословен пазар, който е особено уязвим на спад. Анализ на данни от 1970 г. насам обаче не подкрепя това, отбелязва Марк Хълбърт.

Нищо от това не означава, че фондовият пазар в САЩ не е изправен пред предизвикателства, добавя той. От една страна, той е изключително надценен. Но има много начини пазарът да се справи с надценяването и сривът е само един от тях. Въз основа на прогнозите на State Street, добър залог е, че пазарът ще преодолее своята надценка по други пътища - като например дълъг период на посредствено представяне, отбелязва Хълбърт.

Междувременно докато акциите в САЩ остават солиден залог в средата на 2024 г., стратези на Société Générale предупреждават, че инвеститорите трябва да започнат да разширяват обхвата си в пространството на активите.

В бележка до клиентите от тази седмица, цитирана от MarketWatch, екипът на банката отбелязва, че от юни миналата година портфолиото ѝ е силно изложено на акциите на Уолстрийт - 30% от общите ѝ активи. Най-новата стратегия не предполага промяна в това отношение, но добавя повече акции от нововъзникващи пазари, включително повече тежест на китайски акции и намаляване на теглото на японските.

Много от най-големите банки на Уолстрийт започнаха годината, очаквайки по-малки печалби в сравнение с 24% възвръщаемост на S&P 500 през 2023 г. Те обаче преразгледаха нагоре прогнозите си, тъй като индексът се повишава с 15% от началото на 2024 г. Société Générale повиши прогнозата си за широкия американски индекс по-рано от повечето, отбелязвайки през март, че той ще стигне до 5500 пункта, въпреки че това е малко под повечето цели сега.

Европа също привлича вниманието на банката. „Имайте предвид, че ако не беше несигурността около изборите във Франция, щяхме значително да увеличим експозицията си към европейски акции“, казват стратезите.

На фона на до голяма степен оптимистично представяне на европейските акции тази година, френският индекс CAC 40 се е повишил само с 0,6%. Изтичането на инвеститори последва свикването на предсрочните избори от френския президент Еманюел Макрон, чиято партия претърпя съкрушителна загуба от крайнодесния съперник на изборите за Европейския парламент по-рано този месец.

Société Générale предпочита по-малките компании в региона, позовавайки се на рекордно ниската безработица в еврозоната, текущите намаления на лихвените проценти и силните печалби в страни като Италия и Испания. Последната, отбелязват те, е „единствената страна, която почти съответства на повишенията на растежа на БВП на САЩ“.

Банката увеличава експозицията си и към облигации на Обединеното кралство, на фона на очакванията Bank of England скоро да намали лихвените проценти.

По отношение на суровините стратезите на Société Générale затвориха възходящата си позиция за медта миналия месец, позовавайки се на продължителна експозиция от страна на инвеститорите, но казват, че бичите двигатели на златото „остават на мястото си“.

Тази статия е с информационна цел и не представлява финансов, инвестиционен или търговски съвет. Препоръчваме на читателите да провеждат собствени проучвания и да се консултират с квалифициран финансов съветник, преди да вземат каквито и да било инвестиционни решения.