Акциите на френските банки BNP Paribas SA и Societe Generale SA поевтиняха с повече от 5% в понеделник, водейки загубите на парижкия пазар, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори. Причината за това беше неуспехът на неговата партия на изборите за Европейския парламент през уикенда.

Този ход натежа върху по-широките европейски акции, като индексът Stoxx 600 се понижи с 0,6% към 10:43 ч. българско време, като повечето сектори отбелязаха загуби. Индексът CAC 40 намаля с 2,4% в началото на търговията, което е най-големият спад от почти година. Освен банковите акции, френските сектори на строителството и материалите също отстъпиха рязко.

Александър Хезе, главен инвестиционен директор в Group Richelieu, казва пред Bloomberg, че банковият сектор вероятно ще пострада най-много поради нарастване на опасенията около френските публични финанси.

"Един от изводите е, че реформите във Франция ще бъдат трудно осъществими, а както се видя от понижаването на рейтинга на S&P, съществуват опасения относно устойчивостта на френския дълг."

Политическият хаос подхрани притесненията на целия континент, като еврото се понижи до най-ниската си стойност от месец насам.

"Изненадващото решение за свикване на предсрочни избори засилва несигурността, особено като се има предвид, че по-късно този месец Франция може да бъде изправена пред процедура на ЕС за прекомерен дефицит", посочва Винсент Ювинс, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

Според експертите задълбочаващото се политическо напрежение в Европа вероятно ще добави нов натиск върху еврото, след като при парламентарните гласувания лидерите във Франция и Германия претърпяха загуби.

"Още тази сутрин може да се види, че еврото се търгува с понижение, но очаквам спредът между държавния дълг на Франция и Германия да нарасне още повече", добавя Ювинс.

Към 01:50 ч. българско време еврото поевтиня с 1% спрямо щатския долар, достигайки 1,0774. В същото време единната валута отслабна спрямо британския паунд до 0,8469, най-ниското ниво от август 2022 г. насам. Еврото спадна и в съответствие с швейцарския франк до 0,9660, което е двумесечно дъно.

Засилването на крайната десница е за сметка на значителни загуби за Зелената партия, както и тази на Макрон, които според последните проучвания ще се лишат с около 20 евродепутати. Тази промяна би могла да окаже силно влияние върху ключови политики на ЕС, включително Зелената сделка, проевропейските позиции, имиграционното законодателство и помощите за Украйна.

Движението на доходността на основните държавни облигации в еврозоната ще се следи отблизо в понеделник. Отслабването на еврото може да е сигнал за понижение на доходността на тези държавни облигации, тъй като инвеститорите са склонни да търсят активи убежища. Особено внимание се обръща на френските и германските бенчмаркове, където може да се очаква спад на акциите и доходността на облигациите, което би довело до разширяване на спредовете с облигациите в страни като Италия и Испания.