Няколко важни събития и икономически данни са на път да доминират пазарните движения през тази седмица. На първо място, резултатът от изборите в ЕС се очаква да определи тенденциите на капиталовите пазари в еврозоната и да окаже влияние върху единната валута. Освен това предстои Федералният резерв да вземе решение за лихвите в САЩ - ключово събитие след охлаждането на паричната политика от Европейската централна банка през миналата седмица.

Европа

След като миналата седмица европейският фондов пазар достигна рекордно високи стойности, резултатът от изборите за ЕП заема ролята на централен фактор, оказващ влияние върху бизнеса в еврозоната. Това, от своя страна, ще повлияе на различни сектори, особено на производителите на електромобили, изкопаеми горива, компаниите за зелена енергия, отбранителните и индустриалните предприятия и големите банки.

На този фон европейските акции отвориха с понижение в понеделник, тъй като търговците реагираха на първоначалните резултати от изборите за Европейски парламент, които показват, че крайно десните партии са набрали популярност. Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,65% в началото на търговията, като всички сектори, с изключение на туристическия, бяха на червено. Акциите в строителството спаднаха с 1,5%.

Възходът на крайно десните партии в ЕП може да окаже отрицателно въздействие върху акциите на "зелени" компании като TotalEnergies, Iberdrola, Électricité de France SA (EDF), Engie, Fortum Corp, Ørsted, Vestas, Acciona SA и Enel Green Power S.p.A.

Забележително е, че индексът на възобновяемата енергия е спаднал с 11% тази година, докато Euro Stoxx 600 е нараснал с 9%.

Автомобилните производители могат да изпитат нестабилност на фона на евентуални промени в политиката относно емисиите, идваща от зелената сделка. Като цяло тези компании са склонни да се възползват от нарастващата подкрепа за радикалната десница поради скъпоструващите цели за екологичен преход, отбелязва Еuronews.

Отбранителните и индустриалните предприятия също могат да бъдат засегнати негативно, тъй като популистките партии обикновено са антивоенни, проруски и скептични към ЕС. Вниманието ще бъде насочено към акции като Rheinmetall, Saab AB и Rolls-Royce Holdings Plc.

Банковият сектор е труден, тъй като по-голямата част от финансовите институции в ЕС отчитат положителни печалби през първото тримесечие, а индексът Euro Stoxx Banks се е повишил с 21% през тази година. Драмата с изборите застана начело в неделя вечерта, когато френският президент Еманюел Макрон свика извънредни парламентарни избори по-късно този месец, след като претърпя тежко поражение на вота.

Вследствие на това френските банки се понижиха рязко след шокиращата новина, като BNP Paribas и Societe Generale загубиха най-много от Stoxx - и двете с около 6%. Очаква се дискусията около съвместната политика за застраховане на депозитите също да внесе несигурност и натиск върху акциите на големите кредитори.

И накрая, еврото може да бъде подложено на натиск за понижаване в условията на несигурност и потенциално влияние на десните партии върху единния пазар.

САЩ

Решението на ФЕД за лихвите ще бъде ключово събитие за световния пазар, тъй като политиката на централната банка се разглежда като водещ индикатор за западните компании. Освен това страната ще публикува данните си за инфлацията през май преди заседанието в четвъртък.

Основният индекс на потребителските цени в САЩ е нараснал с 3,4% на годишна база през април, което е спад спрямо 3,5% през март. Консенсусните прогнози са, че инфлацията остава на същото равнище от за миналия месец. Въпреки това индикаторът все още е значително над целевото ниво на Фед от 2%.

На този фон е широко разпространено очакването, че институцията ще задържи лихвения процент на равнище между 5,25% и 5,5% тази седмица. Добрите новини са, че основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, е достигнал 3,6% на годишна база, което е най-ниското ниво от април 2021 г., сигнализирайки за благоприятна тенденция.

Въпреки че е малко вероятно Фед да облекчи паричната политика тази седмица, пазарите смятат, че през септември това е по-вероятно да се случи. Струва си да се отбележи, че пресконференцията на председателя Джером Пауъл обикновено оказва по-голямо влияние върху пазарните движения, отколкото самото решение на Фед.