Високопоставен служител на Федералния резерв на САЩ призова лихвените проценти да останат задържани за "продължителен" период от време, заявявайки, че понижаването им преди инфлацията да е овладяна, би изложило просперитета на риск.

Нийл Кашкари, президент на Фед в Минеаполис, казва по време на подкаста The Economics Show на Financial Times, че "висцералната" омраза на американците към инфлацията означава, че някои хора биха предпочели рецесия пред скок на цените.

"Икономиката в САЩ е доста силна, пазарът на труда е силен, инфлацията се понижава и много, много хора са дълбоко недоволни от състоянието на икономиката. Мисля, че това се дължи на високата инфлация, която са изпитали."

Очаква се Фед да запази лихвените проценти на 23-годишния максимум в диапазона от 5,25 до 5,5%, като представителите заявиха, че искат повече доказателства, че общата инфлация на разходите за лично потребление е на път да достигне целта им от 2%. Този индикатор за април беше 2,7%.

"Точно сега най-доброто ми предположение е, че ще оставим лихвите така за продължителен период от време, докато не получим много повече данни, които да ни убедят, по един или друг начин, дали базисната инфлация наистина върви надолу", коментира Кашкари.

Той добавя, че силната икономика на САЩ предоставя на Фед "лукса да изчака повече доказателства", преди да реши дали проблемната инфлация през втората половина на 2023 г. вече е под контрол.

Въпреки че президентът на Фед в Минеаполис не участва в гласуване тази година, мненията на всички членове на комитета се вземат предвид по време на обсъжданията. Забележките на бившия служител на Министерството на финансите Кашкари го превърнаха в един от по-ястребово настроените членове на комитета.

На този фон след поредица от лоши данни за инфлацията по-рано тази година повечето от определящите лихвените проценти в САЩ биха предпочели да ги оставят по-високи за още по-дълго време и да рискуват по-нисък растеж, отколкото да видят, че доверието към тях е подкопано от съживяване на ценовия натиск, отбелязва FT.

"Закрепването на инфлационните очаквания беше в основата на голяма част от икономическия просперитет, на който Америка се радваше през следващите 40 години", казва Кашкари. "Бих бил много предпазлив да излагам това на риск."

Високите разходи по заемите - и отговорната за тях постоянна инфлация - предизвикват недоумение у президента на САЩ Джо Байдън в хода на кампанията му за втори мандат в Белия дом.

Макар че безработицата е ниска, а растежът след пандемията в САЩ е по-бърз, отколкото навсякъде другаде в Г-7, индексът на потребителските цени се е повишил с над 19%, откакто Байдън встъпи в длъжност.

Кашкари посочва, че опитът му в разговорите с малкия бизнес и работническите групи го е научил, че американците "наистина ненавиждат високата инфлация".

"Лидер на работническа организация каза, че нейните членове са свикнали да се справят с рецесии и начинът, по който преминават през това, е да разчитат на приятели и семейство. Но той също каза, че високата инфлация засяга всички - няма на кого да се опре за помощ, защото всички в неговата мрежа изпитват същото, което и той", разказва Кашкари.