Пазарите на акции в САЩ се понижиха в сряда, след като протоколите от последното заседание на Федералния резерв показаха опасенията на централните банкери относно продължаващата инфлация и хвърлиха повече съмнения относно спада на лихвените проценти.

S&P 500 падна с 0,3%, а Nasdaq Composite - с 0,2%, след като и двата индекса затвориха на исторически върхове през предходната сесия. Dow Jones Industrial Average загуби около 200 пункта, или 0,5%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ – бенчмарк за ипотеки и други разходи по заеми – се повиши до 4,433% от 4,414% във вторник.

Протоколите от заседанието на Фед отпреди три седмици показват, че централните банкери не са сигурни относно охлаждането на горещия ценови натиск и са съгласни, че последните данни не ги правят уверени, че инфлацията се движи към целта от 2%.

Някои от членовете на Фед споменават „готовност за допълнително затягане на паричната политика, ако рисковете за инфлацията се материализират по начин, по който подобно действие стане подходящо“, се казва в протокола, цитиран отThe Wall Street Journal.

На този фон инвеститорите очакваха и резултатите за печалбата на Nvidia, обявени след затварянето на пазара в сряда. Производителят на чипове в крайна сметка отчете рекордни тримесечни приходи и повиши дивидента си. Подробности за отчета вижте тук.

Трейдърите виждат резултатите на Nvidia като тест за силата на ентусиазма по отношение на изкуствения интелект, който помогна за захранването на пазара през последната година.

В други кътчета пазара акциите на Target паднаха с 8%, след като компанията отчете четвърто поредно тримесечие на спад в продажбите. Резултатите от него показаха, че купувачите се отказват от дискреционните разходи, тъй като се борят с повишените цени на стоки за ежедневни нужди.

Акциите на соларните компании продължиха скорошното си рали, подсилено от оптимизма, че новите тарифи за китайските слънчеви панели, нарастващото търсене на енергия и федералните субсидии ще стимулират сектора. Акциите на First Solar поскъпнаха с 19%, а Enphase Energy добави 8,7%.

На пазара на метали фючърсите на медта се върнаха до около $4,87 за паунд в най-големия си еднодневен процентен спад от юли 2022 г., след като във вторник се установиха на най-високото си ниво за всички времена. Фючърсите на златото също се понижиха, както и цените на петрола.

Водещите борсови индекси в Европа също приключиха вчерашната търговия с понижения на фона на огласените данни, че инфлацията във Великобритания през април се е понижила с по-малко от очакваното. (По-късно през деня британският премиер обяви предсрочни избори по-рано от очакваното).

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира понижение с 0,34%, като акциите на автомобилните компании загубиха средно 1,3%, петролно-газовия сектор се понижи средно с 1,2%, а минните дружества – с 2,1%.