Инфлацията в Обединеното кралство се оказва по-ниска от очакваното, като през април е спаднала до 2,3%, съобщи Службата за национална статистика в сряда, цитирана от CNBC. Tова накара търговците да се откажат от залозите за намаляване на лихвения процент през юни от страна на британската централна банка.

Основният показател се е понижил от 3,2% през март. Отпечатъкът от април отбелязва първия път, когато инфлацията е под 3% от юли 2021 г. насам, и я доближава до целта на Английската централна банка от 2%.

Въпреки това икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха по-рязък спад до 2,1%.

Инфлацията в сектора на услугите - ключов показател, който се наблюдава от Английската централна банка (BOE) поради доминиращата роля на сектора в икономиката на Обединеното кралство - се е понижил съвсем леко до 5,9% от 6%. Това се разминава с прогнозата от 5,5%, направена в анкета на Reuters и от BOE.

Основната инфлация, изключваща енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, е спаднала до 3,9% през април от 4,2% през март.

Драстичният спад на основния показател беше широко очакван поради годишното понижение на цените на енергията. Вместо това инвеститорите щяха да се съсредоточат върху базисната инфлация и тази в сектора на услугите, след като представителите на BOE посочиха, че биха били готови да намалят лихвените проценти по някое време през лятото, но подчертаха, че времето ще зависи от новите данни.

След публикуването на данните паричните пазари намалиха вероятността за намаляване на лихвите през юни до едва 15%, в сравнение с 50% по-рано през деня. Вероятността за рязане на лихвите през август бе оценена на 40%.

Както основните данни, така и тези за услугите бяха "разочароващи", казва пред CNBC Сурен Тиру, икономически директор на Institute of Chartered Accountants в Англия и Уелс.

"Продължаващите опасения относно основния инфлационен натиск означават, че намаляването на лихвите през юни е малко вероятно. Въпреки това тези данни могат да убедят повече лица, определящи лихвените проценти, да гласуват за облекчаване на политиката, давайки сигнал, че все още е възможно да се случи през лятото", отбелязва Тиру.

Това поставя BOE като следващата голяма централна банка, която вероятно ще започне да понижава лихвените проценти, тъй като нейните финансисти продължават да предполагат, че ще е необходим сериозен шок, за да се отмени понижение през юни.

Междувременно през последните седмици членовете на Федералния резерв на САЩ наложиха значително по-ястребов тон, като отложиха пазарните очаквания за понижение на лихвите в САЩ най-рано след септември.

Пол Дейлс, главен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics казва пред CNBC, че последните данни за инфлацията са направили малко вероятно намаляването на лихвите от Английската централна банка през юни и дори "поставят под съмнение и август".

Това се дължи най-вече на високия показател за услугите, който "предполага, че устойчивостта на вътрешната инфлация отслабва дори по-бавно, отколкото BOE предполагаше".

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви в социалната платформа X, че "инфлацията се е върнала там, където трябва да бъде".

Управляващата Консервативна партия на Сунак се надява на признаци за подобряване на икономическата среда, тъй като изостава в проучванията преди националните избори, които трябва да се проведат преди края на януари 2025 г. Икономиката на Обединеното кралство излезе от плитка рецесия през първото тримесечие на годината, като отбеляза ръст от 0,6%.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли подчерта, че централната банка ще остане политически независима при вземането на решение за графика на следващото понижение на лихвения процент, независимо от предстоящите избори.