Икономиката на Обединеното кралство е излязла от миналогодишната техническа рецесия с растеж над очакванията от 0,6% за първото тримесечие, което е добре дошла икономическа новина за Риши Сунак преди общите избори, очаквани по-късно тази година.

Обединеното кралство също така бележи възстановяване от техническата рецесия през втората половина на 2023 г., когато производството спадна за две последователни тримесечия, отбелязва Financial Times.

Цифрата ще бъде приветствана от Сунак, който превърна икономическия растеж в свое обещание. На този фон консерваторите на министър-председателя изостават от лейбъристите с около 20 пункта в проучванията на общественото мнение.

Данните идват, след като Еврозоната отбеляза 0,3% ръст за първото тримесечие, а САЩ - 0,4%.

Растежът във Великобритания през последното тримесечие се дължи на увеличението на сектора на услуги с 0,7%. Производството в промишлеността е нараснало с 1,4%, благодарение на автомобилостроенето, което се увеличава вече шест поредни тримесечия.

В четвъртък Bank of England заяви, че след слабото развитие през миналата година се очаква икономическият растеж да се ускори през следващите три години. Централната банка запази лихвените проценти непроменени на 16-годишния връх от 5,25%, но сигнализира, че ще ги намали това лято, ако инфлацията остане ниска.

В коментар за последните данни Лиз МакКиун, директор на отдела за икономическа статистика на ONS, казва пред FT: "След две тримесечия на спад, през първите три месеца на тази година икономиката на Обединеното кралство отново отбеляза положителен растеж.

"Силата е широко разпространена в отраслите на услугите, като търговията на дребно, общественият транспорт и превозите на товари, както и здравеопазването се представят добре. Производителите на автомобили също отбелязаха добро тримесечие."

Канцлерът на Обединеното кралство Джереми Хънтю заяви: "Няма съмнение, че последните няколко години бяха трудни, но днешните данни за растежа са доказателство, че за първи път след пандемията икономиката се възстановява напълно."