Bank of England обяви широко очакваното задържане на лихвените проценти след заседанието си, като заяви, цитирана от CNBC, че рестриктивната парична политика работи за намаляване на инфлацията.

Членовете на Комитета по паричната политика на Английската централната банка гласуваха със 7:2 гласа за запазване на лихвените проценти, като последните подкрепиха намаляването им. На предишното заседание само един член гласува за понижение. Така основния лихвен процент остава на ниво от 5,25%.

Въпреки това Комитетът по паричната политика предупреди, че показателите за устойчивост на инфлацията "остават повишени". Намаляването на лихвите преди Фед би довело до риск от отслабване на британската лира спрямо щатския долар и до повишаване на цените на вносните стоки и услуги. Но твърде дългото изчакване може да забави икономическото възстановяване и да доведе до загуба на работни места, отбелязва The Wall Street Journal.

"Трябва да видим повече доказателства, че инфлацията ще остане ниска, преди да можем да намалим лихвените проценти", заяви Андрю Бейли, управител на Bank of England, цитиран от WSJ. "Оптимист съм, че нещата се движат в правилната посока."

Някои икономисти смятат, че ще има намаление още на следващото заседание през юни, а през тази година - три или повече понижавания. Това до голяма степен се дължи на прогнозата, че през април общата инфлация в Обединеното кралство е спаднала драстично поради по-ниските цени на енергията - от 3,2% до равнище под целта на Английската централна банка от 2%.

"Докато икономическият растеж се увеличава, пазарът на труда продължава да се разхлабва. В крайна сметка смятаме, че това ще се отрази на по-слабото повишаване на заплатите", казва пред CNBC Матю Суонъл, икономист за Великобритания в BNP Paribas.

"Освен това виждаме, че други разходи намаляват, особено тези, свързани с енергията, преминават през веригата на доставките и понижават цените на услугите и стоките, като в крайна сметка помагат на Английската централна банка да върне инфлацията към границата от 2%", добавя той.

В Европа централните банки на Швейцария и Швеция вече понижиха основните си лихвени проценти за пръв път от началото на инфлационния скок през 2021 г., а Европейската централна банка категорично посочи, че ще намали лихвите в началото на юни.

Вероятното разминаване в настройките на политиките отразява различната икономическа съдба. Докато икономиката на САЩ нараства с бърз темп през последните 18 месеца, Великобритания и голяма част от останалите страни Европа се забавят след скока на цените на енергията и храните, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна.

Има признаци, че Обединеното кралство започва да се възстановява от този шок. Икономическото производство е спаднало през последните шест месеца на миналата година, но според оценките на BOE то отново се повиши през първите три месеца на 2024 г., както и през настоящото тримесечие.

Банката повиши прогнозата си за растежа през тази година от 0,25 % на 0,5%, а за следващата - от 0,75% на 1%. Тя обясни по-добрите перспективи с по-високия от очаквания ръст на населението.