Някога Лондонската фондова борса (LSE) беше символ на глобалната мощ на Великобритания. Сега тя е тревожна емблема на упадъка на Лондонското сити, предизвиквайки вълнения в Министерството на финансите, пише Politico.

Канцлерът Джереми Хънт днес ще проведе среща на високо равнище с технологични компании, за да ги насърчи да видят бъдещето си в Лондон, а не в чужбина.

През последното десетилетие фондовият пазар на Обединеното кралство се е свил драстично и се бори да привлече нови компании. Само казахстанската авиокомпания Air Astana се е листнала в Лондон тази година, което поставя британската столица далеч зад Европа и САЩ.

Това е нещо, което управляващата Консервативна партия отчаяно се нуждае да подобри преди изборите, които вероятно ще се проведат през есента.

Години на реформи

Докато канцлерът се подготвя да приеме технологичните компании днес, пазарите на акции във Великобритания се възползват от по-положителната икономическа ситуация - очаква се Английската централна банка да започне да намалява лихвените проценти от юни.

Хънт се надява срещата му на високо равнище да насърчи поне една голяма компания да види Лондон като свой дългосрочен дом. Той вече е постигнал малък успех, тъй като в сряда бе съобщено, че британският производител на персонални компютри Raspberry Pi планира листване на борсата във Великобритания.

Още през 2017 г., по времето на тогавашния министър-председател Тереза Мей, финансовият регулатор на Обединеното кралство отслаби правилата за суверенните дружества, за да привлече петролния фонд на Саудитска Арабия.

Това се провали. През 2021 г. регулаторът промени правилата, за да се опита да помогне на Лондон да се възползва от бума на компаниите с празни чекове.

Наскоро Органът за финансово поведение (FCA) представи промени, целящи да запазят щастието на основателите на технологични компании, за да им попречат да заминат за САЩ, като например родния производител на чипове Arm.

И това не е всичко. Хънт също така е зает да убеждава пенсионните фондове в Обединеното кралство да инвестират повече. Но нищо от това не дава резултат - защото има и по-сериозни икономически сили.

FCA няма вълшебно правило, което изведнъж да доведе до допълнителна ликвидност, коментират експерти от Лондонското Сити пред Politico.

Технологичните компании се насочват към Ню Йорк, за да получат по-добра оценка - по-висока цена за акциите си - защото борсата в САЩ струва много повече, отколкото в Лондон, благодарение на успеха на гиганти като Apple и Amazon.

Примерите като британския производител на чипове Arm са многобройни: Когато Deliveroo се листва в Лондон през 2021 г., акциите му падат с 30% при дебюта. Shell твърди, че е подценена във Великобритания и заплашва, че вместо това ще се насочи към Голямата ябълка. Междувременно биотехнологична компания за канабис, подкрепена от Снуп Дог, заяви, че ще се оттегли от LSE, след като е загубила 97% от стойността си, позовавайки се на "турбулентността" на публичните пазари в Обединеното кралство.

Факторът Брекзит

"При листванията играта е приключила", казва пред Politico Стефан Буджна, главен изпълнителен директор на Euronext – съперник на LSE, с борси, разпръснати из цяла Европа, включително в Амстердам, Милано и Париж. За него има една очевидна причина: Брекзит.

"Лондон беше най-големият финансов център на Европейския съюз, включително когато става въпрос за европейски акции", посочва Буджна.

През миналата година Европа също страдаше от суша при първичните публични предлагания, но през 2024 г. тя започна с ревностен старт.

Лондон не може да запази старата си роля на горещо място за листвания, тъй като сега не е входна врата към Европа, а компании като CVC, гигант в областта на частния капитал, вече избират Амстердам, отбелязва още Буджна.

Въпреки това, според него, градът може да остане успешен като офшорен финансов център в области като валутния обмен.

"Колкото по-близо е даден сегмент на капиталовия пазар до реалната икономика, толкова по-естествено е той да мигрира към ЕС."

А политиците от блока, като френския президент Еманюел Макрон, искат да задържат големите си компании близо до дома.

Made in UK

Китайската верига за бърза мода Shein може да се окаже изпитание, тъй като обмисля миграция в Лондон, на фона на регулаторни пречки и отпор в САЩ относно нейната история на злоупотреба с човешките права. Но придобиването на бизнес на всяка цена може да влоши репутацията на Сити.

Джеймс Александър, главен изпълнителен директор на британската Асоциация за устойчиви инвестиции и финансиране (UKSIF) казва пред Politico, че силните стандарти за управление и гаранциите за акционерите са част от успеха на Лондон.

"Идеята, че определени компании с особено лоши практики в областта на човешките права и устойчивото развитие биха могли да изберат Лондон като дестинация за листване, няма да допринесе за повишаване на конкурентоспособността ни в дългосрочен план."

Въпросът за листването на компаниите предизвиква по-обширни въпроси за бъдещето на LSE, като в настоящите усилия на консервативното правителство да привлече компаниите се усеща полъх на протекционизъм.

Преди Брекзит Обединеното кралство се застъпва за отворени финансови пазари, тъй като Лондон изсмукваше бизнеса. Сега обаче Хънт иска да принуди местните компании, особено технологичните, да останат на място. Канцлерът също така се стреми да принуди пенсионните фондове да насочат повече пари към британския фондов пазар, вместо да ги разпределят там, където смятат, че е най-добре в глобален мащаб.

За някои това размива представата за Лондон като глобален финансов център.

"Дали става въпрос само за това, да настаним който и да е в Обединеното кралство?", поставя темата пред Politico Шийла Никол, ветеран в индустрията и бивш ръководител на отдела за публична политика в британския фонд Schroders. „Или става въпрос за подпомагане на повече компании да се разширят в Обединеното кралство?"

Търпение

Възраждането на Лондон може да изисква само малко търпение. Главният изпълнителен директор на Лондонската фондова борса Джулия Хогет, движещата сила зад дългия списък от реформи във Великобритания, настоя миналата седмица, че мрачните прогнози са преувеличени.

"Преминаваме през най-голямото пренаписване на правилата на нашия първичен пазар от 40 години насам", казва тя, цитирана от Politico. "Сред причините, поради които компаниите се забавят, е очакването на промяната в правилата. Когато започнем да виждаме как промените се осъществяват, тогава ще има причина за оптимизъм", добавя Джулия Хогет.