Гигантът в областта на бързата мода Shein засилва подготовката си за листване в Лондон, след като опитът му да го направи на борсата в Ню Йорк се сблъска с регулаторни пречки и отпор от страна на американските законодатели, съобщават вътрешни източници от компанията, запознати с въпроса.

Онлайн търговецът на мода планира да информира китайския регулатор на ценни книжа за промяната на мястото на първичното публично предлагане (IPO) и да подаде документи на Лондонската фондова борса (LSE) още този месец.

Shein, която според един от източниците на Reuters е оценена на 66 млрд. долара при набирането на средства миналата година, е започнала да се свързва с базираните в Лондон екипи на своите финансови и правни съветници, за да проучи възможността за листване на LSE в началото на тази година. Основаната в Китай модна компания също така се е обърнала към базирани в английската столица мениджъри на фондове за встъпителни срещи преди планираното листване.

Shein и LSE, както и китайската Комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC), засега отказват официални коментари.

Shein подаде поверително заявление за IPO в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ през ноември и се обърна към CSRC, за да поиска разрешението на Пекин през същия месец. Планът за първично публично предлагане в САЩ все още е официално на дневен ред, но базираната в Сингапур компания се сблъска със сериозни регулаторните пречки както в САЩ, така и в Китай, на фона на обвиненията на американските законодатели за предполагаеми лоши практики в областта на труда и съдебни дела от страна на конкуренти. По-рано тази година CSRC информира Shein, че не препоръчва IPO в САЩ заради проблеми с веригата за доставки на компанията.

Въпреки че Shein се подготвя за IPO в Лондон, тя все още предпочита Ню Йорк като място за листване и планира да запази заявлението си за SEC, в случай че има промяна в позицията на американските регулатори, посочват източниците на информационната агенция. Компанията може да предприеме вторично листване в Ню Йорк след лондонското IPO, когато прецени, че политическият климат в САЩ е по-благоприятен.

Shein се сблъска с по-строг от очаквания контрол от страна на американските регулаторни органи в годината на изборите. Като знак за напрегнатото естество на процеса на кандидатстване, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ все още не е ускорила подаването на заявление за първично публично предлагане на Shein.

Планът на Shein да информира китайския регулаторен орган за IPO-то в Лондон би го направил обект на одобрение от Пекин съгласно новите правила за листване на китайски компании, които стават публични в чужбина. Ако то се осъществи, може да бъде едно от най-големите в световен мащаб през тази година.

Китайска или глобална?

За Лондон това би могло да отбележи обрат, след като компании като британския дизайнер на чипове Arm избраха да се листват в Ню Йорк, за да търсят по-сериозни източници на ликвидност. Досега тази година в Обединеното кралство са осъществени само четири IPO от общо над 30 в Европа. През декември Sky News съобщи, позовавайки се на свои източници, че председателят на Shein Доналд Танг се е срещнал с ръководители на борсата и други заинтересовани страни в икономиката на Обединеното кралство по време на посещение в Лондон.

Shein, известна със своите изключително евтини стоки, вече е подала заявление в CSRC, което я прави зависима от разрешението на Пекин за офшорно листване, въпреки че през 2022 г. премести седалището си от китайския град Нанкин в Сингапур. Това подчертава ограничените ѝ усилия да се представи като глобална, а не като китайска компания.

Групата, която продава евтина мода в повече от 150 държави, не притежава и не управлява никакви производствени мощности. Вместо това разчита на около 5400 договорни производители от трети страни, основно в Китай. Това я прави обект на правилата за листване на CSRC, съобщава Reuters. Правилата се прилагат на принципа „предимство на съдържанието пред формата“, което дава на CSRC свобода на преценка кога и как да ги прилага. Съгласно новите правила множество други органи, като например Националната комисия за развитие и реформи, която контролира чуждестранните участия в местни компании, регулаторът за киберсигурност и други, могат да се включат в одобряването на заявленията за офшорни IPO.

Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) също така извършва процедурен преглед на киберсигурността и практиките на компанията за обработка и споделяне на данни, главно за информация за нейните доставчици в Китай, като част от процеса на разрешаване на IPO.