Петролният и газов гигант Shell стана поредната акция на "сините чипове" (предприятия, които имат голяма пазарна капитализация и добра репутация), която обяви, че обмисля да напусне Лондон и да се регистрира в Ню Йорк. Причината за това е, че компанията се чувства недооценена от инвеститорите и другите заинтересовани страни в английската столица, пише Euronews.

За това допринася и засилената критика от страна на активистите за климата, които много остро протестират срещу продължаващите проекти и инвестиции на Shell в областта на нефта и газа. Също така инвеститорите напоследък са по-недоволни от това, че компанията не се фокусира достатъчно върху възобновяемата енергия и преминаването на системите за изкопаеми горива към по-екологични варианти.

Политиката срещу бизнеса в Обединеното кралство изглежда е направила нещата по-неблагоприятни за редица минни и нефтогазови компании. Едно от опасенията е възможността за отделен данък върху извънредните приходи, който се очаква да бъде по-строг от сегашната такса на енергийните печалби. Очаква се в близко бъдеще да влязат в сила и повече закони за правата на служителите, което кара няколко компании да се чувстват несигурни.

Ако Shell наистина се премести в Ню Йорк, това би могло да нанесе значителен удар върху лондонската фондова борса. Понастоящем тя е най-голямата компания в Обединеното кралство с пазарна стойност от 196 млрд. евро, следвана от AstraZeneca със 191 млрд. евро.

Напускането на Shell може да накара други минни и енергийни компании като Glencore да се преместят на по-благоприятен пазар. Въглищният отдел на Glencore вече се отказа от Лондон и избра Ню Йорк, а Йоханесбург и Торонто получиха вторични листвания. На този фон се появяват още опасения, че и останалата част от бизнеса на компанията може да последва Shell, заедно с други петролни гиганти като BP.

"Shell няма да бъде подложена на същия натиск в Ню Йорк, свързан с околната среда и "зеленото" измиване, като ще им бъде позволено да продължат с това, което правят. Ако те отидат, това би означавало, че искат да се върнат назад по отношение на възобновяемите енергийни източници още повече, отколкото са признавали преди, защото в Европа ще бъдат санкционирани”, казва Ашли Келти, ръководител на отдела за проучвания в областта на петрола и газа в Panmure Gordon.

"Американците са много по-позитивно настроени към петрола и газа, отколкото европейците. Те не го възприемат като голямото зло, както се смята тук, а данъчният режим е по-благоприятен."

Редица други британски компании като Smurfit Kappa, CRH, Flutter Entertainment и Arm Holdings също напуснаха Обединеното кралство през последните месеци, за да се листват в САЩ. Причината за това беше главно, за да се възползват от по-дълбок инвеститорски и капиталов пул, както и от повече възможности за разширяване.