Shell ограничи целта си за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. и се отказа от "опасната" цел за 2035 г., позовавайки се на очакванията за голямо търсене на газ и несигурността в енергийния преход, въпреки че потвърди плана си за намаляване на емисиите до нула до 2050 г.

Отстъплението следва подобен ход на конкурента BP от миналата година, което пък дойде на фона на забавяне на въвеждането на политики за климата от страна на много правителства, които отложиха изпълнението на целите си на фона на нарастващите разходи за енергия и опасенията за доставките.

Големите петролни компании също са подложени на засилен натиск от страна на инвеститорите да се съсредоточат върху най-печелившите бизнеси, след като през последните години отчитаха високи печалби, докато възвръщаемостта от възобновяеми енергийни източници спада.

Промените в целите на Shell са основен стълб в стратегията на главния изпълнителен директор Уаел Саван, която се фокусира върху проекти с по-висока печалба, стабилен добив на петрол и ръст в производството на природен газ, за да се повиши възвръщаемостта. В годишната актуализация на стратегията си за енергиен преход в четвъртък Shell заяви, че ще се стреми към 15-20% намаление на нетния въглероден интензитет на енергийните си продукти до 2030 г. в сравнение с нивата от 2016 г. Преди това тя си беше поставила за цел да намали емисиите твърдо с 20%.

Измерването на емисиите от изгарянето на изкопаеми горива по интензивност, а не в абсолютни стойности, означава, че дадена компания може технически да увеличи производството си на изкопаеми горива и общите си емисии, като същевременно използва компенсации или добавя възобновяема енергия и биогорива към продуктовия си асортимент.

Shell, най-големият търговец на втечнен природен газ (LNG) в света, смята, че газът и LNG ще играят решаваща роля в енергийния преход, като заменят по-замърсяващите въглеродни емисии в електроцентралите. В същото време компанията очаква продажбите на електроенергия, които включват и енергия от възобновяеми източници, да бъдат по-ниски от предварително прогнозираните. Затова тя оттегли и предишната си цел да намали въглеродния си интензитет с 45% до 2035 г.

Саван коментира пред Reuters, че за Shell е "опасно" да определя цели за намаляване на емисиите до 2035 г., защото "в момента има твърде много несигурност в траекторията на енергийния преход".

"Опитваме се да фокусираме нашата компания, нашата организация и нашите акционери върху траектория, която е много по-ясна - 2030 г.", акцентира той.

Shell представи и нова "амбиция" за намаляване на общите емисии от петролни продукти като бензин и реактивно гориво, продавани на клиенти, с 15-20% до 2030 г. в сравнение с 2021 г. Емисиите на крайните потребители, наричани обхват 3, представляват около 95% от замърсяването с парникови газове на компанията.

Shell също така запази целта си да намали наполовина емисиите от собствените си дейности, известни като емисии от обхвата 1 и 2, до 2030 г., като заяви, че вече е постигнала повече от 60% от нея.

Връщане назад

Марк ван Баал, основател на активистката група на акционерите Follow This, която е съавтор на резолюция за климата за предстоящото годишно общо събрание на Shell, коментира, че "с това връщане назад Shell залага на провала на Парижкото споразумение за климата, което изисква намаляване на емисиите почти наполовина през това десетилетие".

Shell също така е изправена пред правни предизвикателства във връзка със стратегията си за климата и обжалва знаково решение на нидерландски съд, с което ѝ се нарежда да намали по-бързо емисиите си.

Като част от стратегията компанията започна съкращения на персонала, включително в подразделението си за нисковъглеродни решения, в стремеж да спести до 3 млрд. долара. Освен това продаде европейския си бизнес за търговия с електроенергия, излезе от офшорни вятърни и нисковъглеродни проекти, обяви за продажба американски соларни активи и преразгледа гигантския си комплекс за рафиниране и нефтохимия в Сингапур. Shell планира също така да закрие рафинерия в Германия и да излезе от проблемните сухоземни нефтени операции в Нигерия.

Компанията отчете нетна печалба от 28 млрд. долара през 2023 г. благодарение на силните продажби на втечнен природен газ и петрол, които все пак са с 30% по-ниски от рекордните постъпления през предходната година.