Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван е подложен на вътрешна критика заради енергийната стратегия на компанията, след като двама служители са публикували рядко срещано в компаниите от този мащаб отворено писмо, в което го призовават да не намалява инвестициите във възобновяема енергия. Това предизвиква засилен вътрешен дебат в петролния гигант.

Отвореното писмо, публикувано по-рано този месец във вътрешната мрежа на Shell, с което Reuters разполага, идва, след като на ден на инвеститорите през юни Саван очертава плановете си да забави инвестициите във възобновяеми енергийни източници и бизнеса с ниски въглеродни емисии като част от стратегията за повишаване на възвръщаемостта.

Компанията също така разделя нисковъглеродното си звено и премахва длъжността глобален ръководител на отдела за възобновяеми енергийни източници. Тези действия са последвани от напускането на заемащия тази длъжност Томас Бростром след по-малко от две години на поста.

"От дълго време амбицията на Shell е да бъде лидер в енергийния преход. Това е причината да работим тук", се казва в писмото, което е адресирано до Саван и изпълнителния комитет на Shell. "Неотдавнашните съобщения по време на и след Деня на капиталовите пазари дълбоко ни притесняват. Можем само да се надяваме, че Shell продължава пътя си на лидер в енергийния преход."

Петролните гиганти засилват търсенето на нови находища за изкопаеми гориваПечалбите надделяват над притесненията - водещите компании в индустрията се обръщат към дълбоките сондажи


Писмото е подписано от Лизет де Хайден и Вутер Дринкуард, които работят в отдела за нисковъглеродни технологии на Shell.

Според източници от компанията писмото е получило повече от 80 000 преглеждания и 1000 харесвания и е предизвикало дълга размяна на коментари в отворената комуникационна платформа на компанията, в това число и на самия Саван.

Няма лесни отговори

"За една организация, която е в основата на енергийния преход, няма лесни отговори и не липсват дилеми или предизвикателства", пише той. "Може би не винаги сме съгласни с пътя напред, но се чувствам добре от ролята, която Shell играе и ще продължи да играе. Гордея се с начина, по който осигуряваме достъпна и сигурна енергия на хората всеки ден, като в същото време работим усилено, за да предоставим на нашите клиенти решения с по-ниски въглеродни емисии, тъй като с течение на времето преминаваме към бизнес с нулеви нетни емисии."

Саван, който встъпва в длъжност през януари, се фокусира върху подобряването на оперативните резултати и рентабилността на Shell, като залага повече на операциите с нефт и газ, биогоривата и зареждането на електрически превозни средства.

През последните месеци Shell излезе от проектите за офшорни вятърни електроцентрали в Ирландия и Франция, продаде бизнеса си за търговия на дребно с електроенергия в Обединеното кралство и заяви, че се стреми да продаде дялове в проекти за възобновяеми енергийни източници в Индия, за да подпомогне повишаването на възвръщаемостта. Освен това компанията обмисля да продаде изцяло или частично дъщерното си дружество за батерии за съхранение Sonnen, която придоби през 2019 г., съобщвават пред информационната агенция източници от индустрията.

Shell увеличава средствата, разпределяни към акционеритеПетролният гигант запазва добива на петрол на сегашните нива до 2030 г.


Говорител на Shell коментира отвореното писмо така: "Оценяваме факта, че нашите служители са ангажирани и имат страст както към енергийния преход, така и към Shell. Shell играе значима роля в решаването на проблема с енергийния преход, а на неотдавнашния ни Ден на капиталовите пазари определихме онези области от енергийната система, в които сме в най-добра позиция да инвестираме, да се конкурираме и да печелим."

Няколко висши ръководители на Shell напуснаха отдела за нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници след промяната на стратегията, пише още Reuters и изброява:

„Сред тях са Оливър Бишъп, който оглавяваше глобалния бизнес на Shell за водородна мобилност и който се присъедини към BP през септември на същата длъжност, Роберто Хименес, който оглавяваше европейската сухоземна енергетика на Shell, и Колин Крукс, старши вицепрезидент на отдела за възобновяеми енергийни източници и енергийни решения за Европа, който ще напусне в края на месеца, според говорител на компанията“.

Целта на Shell е до 2050 г. да се превърне в компания с нулеви нетни емисии.