Щатът Калифорния e завел дело срещу водещи петролни компании, сред които Exxon Mobil Corp, Shell PLC и Chevron Corp, като ги обвинява, че омаловажават рисковете, свързани с изкопаемите горива, показват документи по съдебното дело, цитирани от Reuters.

В иска, който е насочен и срещу BP и ConocoPhillips, твърди, се твърди, че действията на енергийните гиганти са причинили щети за десетки милиарди долари и ги обвинява в заблуждаване на обществеността, става ясно още от документите, подадени във висшия съд в Сан Франциско.

Американският петролен институт, търговска група от отрасъла, също е посочен като ответник по делото.

Съдят TotalEnergies за нарушаване на околната среда и човешките праваИскът е базиран на френски закон от 2017 г., който изисква от големите компании да идентифицират рисковете в своите глобални операции


Калифорния е поискала създаването на фонд за намаляване на щетите, който да плаща при бъдещи проблеми, причинени от свързани с климата бедствия в щата. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заявява в публикация в X, известна преди като Twitter, че "Калифорния предприема действия, за да държи големите замърсители отговорни".

Тези действия следват десетки съдебни дела, заведени през последните години срещу индустрията за изкопаеми горива от щати и общини в САЩ, в които се излагат твърдения за вреди от въздействието на климата, включително екстремни метеорологични условия.

Американският петролен институт заявява, че политиката в областта на климата трябва да се обсъжда и решава от Конгреса, а не от съдебната система. Shell също поддържа това мнение в свое изявление: "Не вярваме, че съдебната зала е подходящото място за решаване на проблема с изменението на климата".

BP засега отказват коментар, както и Chevron, ConocoPhillips и Exxon Mobil.