Върховният съд в Лондон постанови, че хиляди нигерийски жители могат да предявят искове за защита на правата на човека срещу Shell.

Причината идва поради обвинения за хронично замърсяване на водоизточниците им с нефт и унищожаването на начина им на живот.

Съдия Мей постанови, че повече от 13 000 земеделски стопани и рибари от общностите Огале и Биле в делтата на Нигер имат право да предявят съдебни искове срещу Shell за нарушения на правото им на чиста околна среда. Исковете по тези права нямат давностен срок.

Shell заявява, че не носи правна отговорност за хроничното замърсяване в делтата на Нигер, което според местните е причинено от нейното дъщерно дружество Shell Petroleum Development Company of Nigeria.

Твърди се още, че щетите са са създали сериозни рискове за общественото здраве.

Shell, която планира да напусне делтата на Нигер след 80 години високодоходна дейност, не е предложила на общностите Огале и Биле никакво обезщетение или компенсация и е оставила средата им хронично замърсена, информира The Guardian.

Shell: $6,2 млрд. печалба за Q3 и обратно изкупуване на акции за $3,5 млрд.Компанията готви продажба на свои структури в Сингапур и Пакистан

В отговор на съдебното решение Shell заявява, че ищците не са посочили конкретния разлив или разливи, за които се твърди, че са причинили замърсяванията, въпреки че съдът е разпоредил това да бъде направено.

Матю Реншоу, който представлява нигерийците, заявява: „Това решение е важен момент в осемгодишната битка на общностите да накарат Shell да поеме отговорност за замърсяването с нефт”. В исковете се посочва, че потокът, който е основният източник на вода в Огале за земеделие, пиене и риболов, е силно замърсен. В резултат на това има недостиг на риба и разваляне на питейната вода.

Повечето от водите, които идват от сондажните кранове или кладенците в Огале, имат силна миризма на нефт и са видимо кафяви или покрити с петролен блясък, пише още в исковете.

"Съгласно нигерийското конституционно право Shell вече няма да може да твърди, че не носи отговорност за замърсяването, тъй като то е станало преди повече от пет години.", добавя адвокат Реншоу.

Още преди три години Върховният съд в Лондон единодушно постанови, че "има добър аргументиран случай", че Shell е юридически отговорна за замърсяването, причинено от нигерийското ѝ дъщерно дружество.